Η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλό επταετίας

Η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλό επταετίας

Η στερλίνα σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση της από το Μάιο του 2009, ύστερα από τη δήλωση του δημάρχου του Λονδίνου, Boris Johnson, ότι θα υποστηρίξει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, η στερλίνα υποχώρησε τουλάχιστον κατά 1,2% έναντι 16 ανταγωνιστικών νομισμάτων, απαλείφοντας τα κέρδη που σημείωσε την Παρασκευή, μετά τη συμφωνία με την ΕΕ που εξασφάλισε ο David Cameron.

Οι δείκτες μεταβλητότητας της λίρας έναντι τόσο του δολαρίου όσο και του ευρώ, αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011, από τη στιγμή που ο δημοφιλής βρετανός συντηρητικός βουλευτής ανακοίνωσε ότι τάσσεται εναντίον του πρωθυπουργού, αναφορικά με το Brexit.

Συγκεκριμένα, η λίρα υποχώρησε 1,9% στο 1, 4129 του δολαρίου, σήμερα το πρωί στις 11:45 στο Λονδίνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το Μάιο του 2009. Ωστόσο, τη στιγμή που η ισοτιμία έχει υποχωρήσει 4,1% το τρέχων έτος, παραμένει υψηλότερα από το χαμηλό επταετίας στο 1,4080 του δολαρίου, στο οποίο είχε φτάσει τον Ιανουάριο.

Σε σχέση με το νόμισμα της ευρωζώνης, υποχώρησε 1,2% στις 78,21 πέννες ανά ευρώ.

Η αγορά παραγώγων σηματοδότησε επίσης ότι επίκεινται μεγαλύτερες απώλειες για το βρετανικό νόμισμα.

Ο Boris Johnson δεν είναι ο μόνος υποστηρικτής του Brexit. Έξι υπουργοί δήλωσαν ότι θα αψηφήσουν τον D. Cameron, μεταξύ των οποίων και ο για πολύ καιρό φίλος και σύμμαχός του, υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Gove.

Ωστόσο, ακόμα κι έτσι ο Κάμερον έχει πείσει την πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου του να τον υποστηρίξει, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Επιχειρηματικότητας Sajid Javid και της υπουργού Εσωτερικών Theresa May, οι οποίοι θεωρούνταν ότι αμφιταλαντεύονταν για το τι θα ψηφίσουν.

"Παρόλο που η έξοδος (της Βρετανίας από την ΕΕ) δεν φαίνεται πιθανή, η αβεβαιότητα και η ανησυχία σχετικά με το θέμα θα συνεχίσει, επηρεάζοντας στερλίνα" δήλωσε ο Kengo Suzuki, επικεφαλής αναλυτής ισοτιμιών στη Mizuho Securities Co. στο Τόκιο. «Στο οικονομικό μέτωπο, δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να υπονομεύσουν το νόμισμα, αλλά η αβεβαιότητα σχετικά με μια πιθανή έξοδο θα περιορίσει τη στερλίνα, κρατώντας την στο 1,40 έως 1,50 του δολαρίου» εκτιμά.