Η σημασία της ανακύκλωσης για τις νέες γενιές και οι εκπαιδευτικές δράσεις της ΕΕΑΑ

Η σημασία της ανακύκλωσης για τις νέες γενιές και οι εκπαιδευτικές δράσεις της ΕΕΑΑ

Ενημερώνοντας σωστά και υπεύθυνα τη νέα γενιά και τα παιδιά, «χτίζεις» μια καλύτερη και πιο υπεύθυνη κοινωνία για το αύριο. Αυτό, ισχύει ακόμη περισσότερο και σε ό,τι αφορά την ευαισθητοποίηση και τη σωστή ενημέρωση για τα θέματα περιβάλλοντος και ανακύκλωσης, για μια βιώσιμη κοινωνία που θα κινείται σε αρμονία με το φυσικό πλούτο του πλανήτη και σέβεται κάθε μορφή ζωής, ως έναν ακόμη κρίκο στη φύση και στο Σύμπαν.

Με βάση αυτή την ολιστική φιλοσοφία, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) διοργάνωσε πληθώρα εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, εκπαιδευτικά προγράμματα και πλήθος άλλων δράσεων προς την κατεύθυνση της αφύπνισης και της σωστής ενημέρωσης της νέας γενιάς.

Η ανταπόκριση των μαθητών και των νέων ευρύτερα στην ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον είναι κάτι παραπάνω από θετική και αποτελεί την κυρίαρχη ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, όπου οι πόροι του πλανήτη δε θα σπαταλούνται αλλά θα αντιμετωπίζονται με σεβασμό από τον άνθρωπο και τις κοινωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό, έλαβαν χώρα δεκάδες ψυχαγωγικές – εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, όπως το Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης, ενώ οι εκδηλώσεις εστιάζονταν τόσο στο θεωρητικό επίπεδο για τα οφέλη της ανακύκλωσης, όσο και σε καθαρά πρακτικά ζητήματα, αναφορικά με το τι ακριβώς απορρίπτεται στον μπλε κάδο.

Το προηγούμενο έτος υλοποιήθηκαν 68 εκδηλώσεις σε Δήμους αλλά και σε συνεργασία με άλλους Φορείς, οι οποίες έτυχαν θερμής ανταπόκρισης από τους μαθητές, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια. Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετείχαν ενεργά πάνω από 300 παιδιά κάθε φορά.

Πέραν των παραπάνω, επιπλέον διοργανώσεις Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης πραγματοποιήθηκαν και στο πλαίσιο εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο, όπου υπήρχε προγραμματισμένη προσέλευση παιδιών.

Jazz της ανακύκλωσης

Μια διαφορετική εκδήλωση με έντονο το μουσικό στοιχείο υπό τον τίτλο «Jazz για μικρούς και μεγάλους» όπου οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες μετατρέπονται σε μουσικά όργανα και οι πολίτες καλούνται να γνωρίσουν μέσα από τη μουσική τα υλικά που δέχεται ο μπλε κάδος διοργανώνει η ΕΕΑΑ. Πρόκειται για μια εμπνευσμένη εκδήλωση, όπου η ΕΕΑΑ σε συνεργασία με τους Voyage Jazz Group, μια μπάντα με μουσικά όργανα φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, ξυπνά αισθήσεις και συναισθήματα, ενώ παράλληλα ευαισθητοποιεί για το περιβάλλον και την ανακύκλωση.

Μια παράσταση που περιέχει στοιχεία διαδραστικής ρυθμολογίας, μια απλή ευχάριστη μουσικο-σωματική άσκηση με ρυθμο-κινητικά παιχνίδια και χορό, γνωστές μουσικές επιτυχίες με στίχους για την ανακύκλωση, ενώ και οι θεατές μπορούν να συμμετέχουν με αυτοσχέδια όργανα από συσκευασίες, μαθαίνοντας με αυτό τον τρόπο ποιες συσκευασίες ανακυκλώνονται.

Ανακύκλωση στο σχολείο: Αλλάζοντας συμπεριφορές, αλλάζουμε το Μέλλον

Η ανάπτυξη του προγράμματος Ανακύκλωσης Συσκευασιών περιλαμβάνει την τοποθέτηση μπλε κάδου ανακύκλωσης 360 λίτρων εντός της σχολικής κοινότητας καθώς και εκπαιδευτικές παρουσιάσεις για την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε διάφορα σχολεία της χώρας. Το προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.800 παρουσιάσεις και συνολικά σχεδόν 44.400 μαθητές ενημερώθηκαν για τα οφέλη της Ανακύκλωσης και την ορθή χρήση του μπλε κάδου, ενώ τοποθετήθηκαν 300 κάδοι σε σχολεία. Το πρόγραμμα με τίτλο: «Αλλάζοντας Συμπεριφορές, αλλάζουμε το Μέλλον», αποτελεί μια παρέμβαση που αφήνει θετικό αντίκτυπο στις σχολικές μονάδες και τις τοπικές κοινωνίες.

Το διαδραστικό πρόγραμμα για τη σωστή ανακύκλωση στον μπλε κάδο

Επίσης, εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ανακάλυψε και εσύ πως ανακυκλώνεις σωστά στον μπλε κάδο», το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και απαρτίζεται από πέντε διδακτικές ενότητες, μαζί με πλήθος εκπαιδευτικών τεχνικών όπως παιχνίδια, ασκήσεις, παιχνίδια ρόλων.

Σε όλα τα σχολεία έχει σταλεί ταχυδρομικώς εκπαιδευτικός φάκελος που περιέχει χρονοδιάγραμμα και πλάνο μαθημάτων Ανακύκλωσης Συσκευασιών, αναλυτικό οδηγό μαθημάτων με βοηθήματα, ενημερωτικό έντυπο για την Ανακύκλωση Συσκευασιών, αφίσα και εκπαιδευτικό βίντεο.

Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί για τις ανάγκες του προγράμματος ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα από την οποία αντλείται περαιτέρω υποστηρικτικό υλικό.

Θάλασσα χωρίς πλαστικά

Μέσα στην προσπάθεια ενημέρωσης που κάνει η ΕΕΑΑ, ήταν και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος για τα θαλάσσια απορρίμματα που αφορά την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τίτλο «Πλαστικά μετά τη χρήση; Η Θέση τους είναι στον μπλε κάδο, μακριά από τις γαλάζιες θάλασσες» σε συνεργασία με το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης και επιλεγμένους νησιωτικούς ΟΤΑ.

Στόχος του προγράμματος είναι η δικτύωση και η συνεργασία μεταξύ τοπικών κοινωνιών, Δήμων και κοινωνικών φορέων και η ενίσχυση της υπεύθυνης περιβαλλοντικά συμπεριφοράς των μαθητών. Μιας συμπεριφοράς που υποστηρίζει την αύξηση της ανακύκλωσης στους μπλε κάδους, τη μείωση της επιβάρυνσης των ΧΥΤΑ και τον περιορισμό της ρύπανσης από πλαστικά, ειδικότερα από πλαστικά μιας χρήσης, σε θάλασσες και ακτές.

Βασική προτεραιότητα του προγράμματος είναι να ενημερώσει τους δημότες, και ειδικότερα τα παιδιά και τους εφήβους του κάθε νησιού για το πώς μπορούν ανακυκλώνοντας αποτελεσματικότερα να συμβάλλουν στη μείωση των πλαστικών που καταλήγουν στις θάλασσες. Το προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν συνολικά 168 δίωρες εφαρμογές σε σχολεία, ενημερώθηκαν περισσότεροι από 3.500 μαθητές και επιμορφώθηκαν περισσότεροι από 500 εκπαιδευτικοί.

Επισκέψεις Μαθητών και εκπαιδευτικών στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της ΕΕΑΑ όπου έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά όλη τη διαδικασία διαλογής και δεματοποίησης των ανακυκλώσιμων υλικών. Το προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν 60 επισκέψεις σε ΚΔΑΥ σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος, υπήρξαν βραβεύσεις σχολείων σε πρωταθλήματα ανακύκλωσης που οργάνωσαν οι διάφοροι Δήμοι της χώρας. Η ΕΕΑΑ χορήγησε δώρα επιβράβευσης στα σχολεία και εκπρόσωπός της παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις βράβευσης παραδίδοντας τα βραβεία στα σχολεία που διακρίθηκαν.