Η Scope Ratings αναβάθμισε την Ελλάδα σε «ΒΒ»

Η Scope Ratings αναβάθμισε την Ελλάδα σε «ΒΒ»

Λίγες ημέρες πριν την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της «ετυμηγορίας» της Standard & Poor's για το ελληνικό αξιόχρεο, ένας μικρότερος οίκος, η γερμανική Scope Ratings, αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε «ΒΒ» που είναι το προτελευταίο σκαλοπάτι πριν την «επενδυτική βαθμίδα».

Η Scope Ratings επικαλείται αφενός τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και αφετέρου τον περιορισμό του εγχώριου οικονομικού κινδύνου μετά την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και την εφαρμογή φιλικών προς την επιχειρηματικότητα μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, ο οίκος αναμένει την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στους τραπεζικούς ισολογισμούς, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας τα επόμενα χρόνια.

«Καθένας από αυτούς τους παράγοντες, ή ο συνδυασμός τους, θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τη μακροπρόθεσμη μακροοικονομική βιωσιμότητα καθώς και την πρόσβαση της πραγματικής οικονομίας σε πηγές ρευστότητας, ενισχύοντας έτσι την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη και την δυνατότητα διαχείρισης των χρεών», σημειώνει η Scope Ratings.

Σημειώνεται ότι η Scope Ratings θεωρείται από τους ανερχόμενους οίκους αξιολόγησης και έχει στόχο να μπει σφήνα στην κυριαρχία των Standard & Poor's, Moody's, Fitch και εσχάτως της καναδικής DBRS.