Η Σαουδική Αραβία εξετάζει αύξηση 80% στην τιμή της βενζίνης

Η Σαουδική Αραβία εξετάζει αύξηση 80% στην τιμή της βενζίνης

Η Σαουδική Αραβία εξετάζει σχέδιο για αύξηση των εγχώριων τιμών της βενζίνης και των καυσίμων αεροσκαφών, μέσα στον Νοέμβριο το αργότερο, καθώς ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο προωθεί πρόγραμμα ανάσχεσης των δαπανών και μείωσης της εξάρτησης από το πετρέλαιο, λόγω της πτώσης της τιμής του.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας προτίθεται να αυξήσει τις τιμές της βενζίνης ώστε να συμβαδίσουν με τις διεθνείς τιμές, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση του θέματος. Με βάση τις τωρινές τιμές, η αλλαγή θα οδηγήσει σε αύξηση περίπου στο 1,35 ριάλ (0,36 cents του δολαρίου) ανά λίτρο για τη βενζίνη 91 οκτανίων, από 0,75 ριάλ, κάτι που αντιστοιχεί σε άνοδο περίπου 80%. Πάντως η κυβέρνηση σχεδιάζει να καθυστερήσει τις αυξήσεις σε άλλες τιμές ενέργειας μέχρι τις αρχές του 2018.

Οι αρχές αναμένεται να πάρουν την τελική τους απόφαση μέσα στον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, τόνισε η πηγή ενώ οι Σαουδάραβες υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας δεν έχουν σχολιάσει τις πληροφορίες.

Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας αποτελούν κρίσιμο κρίκο του προγράμματος αναδιάρθρωσης της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας, μαζί με την πώληση μεριδίων από κρατικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού, η Saudi Aramco.