ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2053η
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

Η SABIC επιδιώκει την έξωση του προέδρου της Clariant

Η SABIC επιδιώκει την έξωση του προέδρου της Clariant

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Clariant, η Saudi Basic Industries Corporation, αναζωπύρωσε σήμερα τη μάχη για το μέλλον της ελβετικής εταιρείας χημικών ζητώντας να επιβληθεί όριο 12ετίας στη θητεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου, κάτι που θα αναγκάσει τον πρόεδρο της εταιρείας, Χάριολφ Κότμαν, να αποχωρήσει.

Η SABIC, που κατέχει το 31,5% της Clariant, ζήτησε το ζήτημα του νέου ορίου της θητείας, που θα ισχύει και για τον πρόεδρο, να προστεθεί στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης των μετόχων που έχει προγραμματιστεί για τις 17 Απριλίου.

Η SABIC, που ελέγχεται από την Aramco, πρότεινε επίσης μία ειδική διανομή μερίσματος 2 ελβετικών φράγκων ανά μετοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Clariant, κίνηση που θα αδειάσει τα ταμεία της εταιρείας.

Ο Κότμαν, που ανέλαβε χρέη CEO και έγινε μέλος του συμβουλίου της Clariant το 2008, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την SABIC από το 2019, όπου η πρόταση κοινοπραξίας μεταξύ των δύο εταιρειών ναυάγησε λόγω διαφωνιών σχετικά με την αποτίμηση των στοιχείων ενεργητικού της SABIC.

Εκπρόσωπος της Clariant δήλωσε ότι η ελβετική εταιρεία και η SABIC εξακολουθούν να διατηρούν «επαγγελματική σχέση» και η σαουδική εταιρεία παραμένει σημαντικός πελάτης. Πρόσθεσε ότι η Clariant θα συζητήσει τις προτάσεις της SABIC σε επερχόμενη συνεδρίαση.

Η Clariant, που βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης της μονάδας χρωμάτων και περικόπτει 1.000 θέσεις εργασίας εν μέσω σχεδίων εκποίησης μονάδων που αντιπροσωπεύουν έως και τα δύο τρίτα των ετήσιων πωλήσεών της, επιβεβαίωση ότι η υιοθέτηση του ορίου θητείας στη γενική συνέλευση των μετόχων θα εξαναγκάσει τον Κότμαν σε αποχώρηση.

Πηγή: Reuters