Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει σε ένα εναλλακτικό σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών

Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να συμμετάσχει σε ένα εναλλακτικό σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ένα διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών που θα είναι ανάλογο με το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT, σε περίπτωση που της γίνουν αντίστοιχες προτάσεις, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ στο περιθώριο του ετήσιου επιχειρηματικού φόρουμ «Πυλώνες της Ρωσίας».

«Τέτοιες προτάσεις προς το παρόν δεν είχαμε. Αλλά όπως γνωρίζετε, έχουμε δημιουργήσει εντός τη Ρωσίας το δικό μας εθνικό σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών και ως εκ τούτου είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με άλλες χώρες προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο Σιλουάνοφ, απαντώντας στο ερώτημα, αν η Ρωσία προτίθεται να επενδύσει σε ένα εναλλακτικό σύστημα του SWIFT, σε περίπτωση που διατυπωθεί μια τέτοια πρόταση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ενδεχόμενο της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT συζητείται από το 2014, όταν της είχαν επιβληθεί οι πρώτες κυρώσεις με αφορμή την κατάσταση στη Ουκρανία.

Νωρίτερα η πρώτη αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Όλγα Σκορομπαγκάτοβα, στο περιθώριο του φόρουμ Finopolis, είχε δηλώσει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, προσβλέπει στο ότι οι ξένες τράπεζες εντός του έτους θα αρχίσουν να συνδέονται με το ανάλογο ρωσικό σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών – το Σύστημα μετάδοσης χρηματοπιστωτικών μηνυμάτων (SPFC).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ