Η πιο λογική απόφαση της Fed είναι η... αναμονή

Η πιο λογική απόφαση της Fed είναι η... αναμονή

Της Μαίρης Βενέτη

Ιδιαίτερα «συγκρατημένοι» εμφανίζονται οι αναλυτές όσον αφορά τη νέα φάση στην οποία έχουν περιέλθει οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας μετά την μερική συμφωνία που κατέληξαν στις 11 Οκτωβρίου.

Ο λόγος της εξαιρετικά συγκρατημένης αισιοδοξίας είναι ότι η «φάση1» για να χρησιμοποιήσουμε και την ορολογία του Αμερικανού Προέδρου δεν αγγίζει στην ουσία τα ακανθώδη ζητήματα που διεκδικούν οι δύο πλευρές, όπως η κυβερνοασφάλεια, η πνευματική ιδιοκτησία που συνδέεται και άμεσα με τη Huawei, ή το μέλλον των κινεζικών εταιρειών που είναι στη μαύρη λίστα.

Δεδομένου λοιπόν ότι η «φάση 1» αποτελεί μια συμφωνία για τα εύκολα ζητήματα, θεωρείται από τους περισσότερους αναλυτές μια ανακωχή στην ουσία.

Η αναστολή δε των δασμών που θα έμπαιναν σε ισχύ στις 15 Οκτωβρίου, σαν ένα δείγμα καλής θέλησης.

Πολλοί μάλιστα προειδοποιούν ότι προχωρώντας στις επόμενες φάσεις, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να καταρρεύσουν εκ νέου.

Άλλωστε αυτό δε συνέβη και νωρίτερα μέσα στο έτος;

Η ξαφνική κατάρρευση των διαπραγματεύσεων Απριλίου - Μαΐου είναι ένα καλό παράδειγμα ενός τέτοιου κινδύνου.

Ακόμα και η σύνταξη της συμφωνίας μπορεί να αποδειχθεί μια δύσκολη διαδικασία, με επώδυνο τέλος.

Τα δύσκολα όμως θα αρχίσουν στην πραγματικότητα μόλις ξεκινήσει η «κουβέντα» για τις ισοτιμίες, τα αγροτικά προϊόντα και τα πνευματικά δικαιώματα.

Μέχρι τότε, η αβεβαιότητα των επιχειρήσεων για τις μελλοντικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας θα είναι ενεργή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και υπό τις συνεχείς πιέσεις του Τραμπ, ο Ζερόμ Πάουελ, ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Fed ,καλείται να λάβει την απόφαση για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στην συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι από το 2015 μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, η Fed είχε πραγματοποιήσει συνολικά εννέα αυξήσεις επιτοκίων, για να πραγματοποιήσει εν συνεχεία δύο μειώσεις σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις.

Μέσα στον Οκτώβριο θα έχουμε άραγε την ανακοίνωση μιας τρίτης μείωσης;

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τη Fed

Ήδη τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον Σεπτέμβριο κατέδειξαν ότι παρά την απόφαση των μελών της Fed να προχωρήσουν σε νέα μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, υπήρξε διαχωρισμός αναφορικά με την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσουν εφεξής.

Τον περασμένο μήνα, επτά από τους δεκαεπτά αξιωματούχους της Federal Reserve δήλωσαν ότι θα υπάρξει μία ακόμα μείωση των επιτοκίων έως το τέλος του έτους, ενώ πέντε αξιωματούχοι θεώρησαν ότι δεν είναι αναγκαία άλλη μείωση για το 2019.
Ωστόσο, οι υπόλοιποι πέντε προέβλεψαν ότι θα υπάρξει μία αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, γεγονός που υποδεικνύει τη διάσταση απόψεων που επικρατεί μεταξύ των μελών της τράπεζας.

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Minneapolis Fed τάσσεται υπέρ μίας νέας μείωσης των επιτοκίων, ενώ στον αντίποδα οι επικεφαλής των Federal Reserve Bank of Kansas, Esther George, και Federal Reserve Bank of Cleveland, Loretta Mester, τάσσονται κατά μίας τέτοιας απόφασης.

Οι δύο βασικοί παράγοντες που αναμένεται να καθορίσουν τις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας είναι η τελική εξέλιξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων των ΗΠΑ με την Κίνα από τη μια και τα στοιχεία που αφορούν την αμερικανική οικονομία από την άλλη.

Εν αναμονή των δύο υπόλοιπων «φάσεων» των εμπορικών συνομιλιών, ας δούμε τι σήμα παίρνει η Fed από τους οικονομικούς δείκτες.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία διαμορφώνουν μία μικτή εικόνα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Ο δείκτης PMI που αφορά τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου για τον Σεπτέμβριο του 2019 υποχώρησε στις 47,8 μονάδες, μέτρηση που αποτελεί τη χαμηλότερη των τελευταίων δέκα ετών, ενώ ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και των υπηρεσιών, διαμορφώθηκε στις 51 μονάδες από 50,7 μονάδες τον Αύγουστο, παραμένοντας όμως πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας στις 55 μονάδες.

Παράλληλα, πτώση σημείωσε και ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, και συγκεκριμένα στις 101,8 μονάδες, έναντι 103,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που υποδεικνύει την ανησυχία που έχουν δημιουργήσει στις επιχειρήσεις η έλλειψη ορατότητας σχετικά με την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας.

Από την άλλη το ποσοστό ανεργίας παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, συγκεκριμένα στο 3,5%, ενώ οι 136 χιλ. νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Σεπτέμβριο μπορεί να ήταν χαμηλότερες των εκτιμήσεων, αλλά δεν παύουν να είναι ένας ιδιαίτερα ικανοποιητικός αριθμός.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας δημοσιεύθηκε και ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος για τον Οκτώβριο του 2019- ένας από τους πιο σημαντικούς δείκτες για την αμερικανική οικονομία μιας και ο Αμερικανός καταναλωτής είναι περίπου το 70% της οικονομίας των ΗΠΑ- ο οποίος εμφάνισε άνοδο στις 96 μονάδες, έναντι 93,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι επενδυτές εκτιμούσαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση στις 92 μονάδες.

Όσον αφορά τον ετήσιο πληθωρισμό, δε σημειώθηκε κάποια μεταβολή σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019, καθώς παρέμεινε στο 1,7%, ενώ εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, ο δείκτης παρέμεινε επίσης αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 2,4%.

Μέσω δηλώσεών του, ο πρόεδρος της Fed έχει ήδη καταθέσει τους προβληματισμούς του ότι ο χαμηλός πληθωρισμός και τα χαμηλά επιτόκια αφήνουν μικρό περιθώριο στην τράπεζα να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια σε περιόδους ύφεσης, όμως από την άλλη, υπάρχουν «ορισμένες μακροπρόθεσμες προκλήσεις» που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Fed.

Καθώς η επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών ξεκίνησε με διάθεση αποκλιμάκωσης αλλά έχει δρόμο και «φάσεις» μπροστά της, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί άλλοι εξωτερικοί παράγοντες- Brexit, γεωπολιτικές εξελίξεις κ.α - παραμένουν «στον αέρα», η στήλη δεν θα απορούσε αν η επιτροπή της Fed διατηρήσει μία στάση αναμονής τον Οκτώβριο όσον αφορά τα επιτόκια.

Το πιο λογικό είναι προχωρήσει σε κάποια ενέργεια στη συνεδρίαση της 11ης Δεκεμβρίου, όπου θα έχει καλύτερη ορατότητα όσον αφορά τις εξελίξεις από τα πολλαπλά μέτωπα ασυνέχειας και πολλές περισσότερες πιθανότητες η όποια απόφαση να είναι ομόφωνη.

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.