Η Πειραιώς ανοίγει το δρόμο, Εθνική και Alpha ακολουθούν

Η Πειραιώς ανοίγει το δρόμο, Εθνική και Alpha ακολουθούν

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης TIER 2 που εκδίδει σήμερα η Τρ. Πειραιώς σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα.

Η υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 3 ή 4 φορές θεωρείται δεδομένη και το Ομόλογο κατά τα φαινόμενα θα τιμολογηθεί κοντά στα επίπεδα επιτοκίων των άλλων Τραπεζών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Η έκδοση του Ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης της Τρ. Πειραιώς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα θετικών προσδοκιών για μια σταθερή φιλοεπενδυτική κυβέρνηση στην Ελλάδα που γεννήθηκε μετά τις ευρωεκλογές της 28ης Μαϊου.

Ανάλογα με την επιτυχία στο επιτόκιο του ομολόγου της Τρ. Πειραιώς θα επιταχυνθούν και οι ανάλογες κινήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank οι οποίες θέλουν κι αυτές να ενισχύσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια χωρίς να ζημιώσουν τους υφιστάμενους μετόχους τους. Η Eurobank προς το παρόν έχει λύσει αυτό το παζλ με την κίνηση απορρόφησης της Grivalia.

Ήδη η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει πραγματοποιήσει το πρώτο διεθνές roadshow για να προσελκύσει επενδυτές καταθέτοντας το δικό φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθωσης.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Τρ. Πειραιώς εντός των προκαθορισμένων από τον SSM χρονικών περιθωρίων, σε συνδυασμό με τις υψηλές προσδοκίες που έχει γεννήσει το εκλογικό αποτέλεσμα της 28ης Μαϊου, διευκολύνουν την προσπάθεια τόσο της Εθνικής όσο και της Alpha Bank.

H επόμενη μεγάλη κίνηση για την επιστροφή στην ομαλότητα όπως έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η αντικατάσταση ορισμένων από τους ξένους τραπεζίτες που διοικούν το τραπεζικό μας σύστημα, με Έλληνες εγνωσμένης αξίας και αδιαμφισβήτου κύρους τραπεζίτες οι οποίοι θα κληθούν να αποδείξουν ότι η Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις.

Αμέσως μετά, έρχεται η πώληση των μετοχών των ελληνικών συστημικών τραπεζών που διατηρεί ακόμη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Το ΤΧΣ αφού επιτέλεσε το ρόλο του στη διάσωση του Τραπεζικού μας συστήματος, οφείλει να πουλήσει τις μετοχές που του έχουν απομείνει.

Το ερώτημα είναι ποιοί θα αγοράσουν τις μετοχές των Ελληνικών συστημικών τραπεζών και σε ποιά τιμή. Η ποιότητα και το κύρος των επενδυτών που θα αγοράσουν τις μετοχές των συστημικών τραπεζών είναι προφανώς πολύ σημαντικότερο ζήτημα.

Σήμερα το ΤΧΣ που κατέχει το 40,3% της Εθνικής τράπεζας, το 26% της Πειραιώς, το 11% της Alpha bank και το 1,3% της Eurobank. Σκοπός του ΤΧΣ δεν είναι να κερδίσει από την πώληση αυτών των μετοχών, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει απίθανο.

Βασικός στόχος κι επιδίωξη του ΤΧΣ είναι να επαναφέρει την ομαλότητα στο τραπεζικό μας σύστημα και να προσελκύσει σοβαρούς επενδυτικούς ομίλους στη χώρα που θέλουν να τοποθετηθούν στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας αγοράζοντας θέσεις στο τραπεζικό μας σύστημα. Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει το 17% του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος. Για να επιστρέψουν σοβαροί Έλληνες και ξένοι επενδυτές στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να δώσει σαφή δείγματα γραφής για την αλλαγή στη νοοτροπία και τη στρατηγική ανάπτυξης της χώρας.

Η Τρ. Πειραιώς φιλοδοξεί να δανειστεί σήμερα με το καλύτερο δυνατό επιτόκιο για να ανοίξει το δρόμο στις υπόλοιπες τράπεζες.