7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Η PayPal βάζει πόδι στην Ιαπωνία με την εξαγορά της Paidy έναντι $2,7 δισ.

Η PayPal βάζει πόδι στην Ιαπωνία με την εξαγορά της Paidy έναντι $2,7 δισ.

Ο αμερικανικός γίγαντας πληρωμών PayPal Holdings έκλεισε συμφωνία εξαγοράς της ιαπωνικής Paidy, σημαντικού παίκτη στη λεγόμενη αγορά BNPL (buy now, pay later), για $2,7 δισ. με μετρητά. H κίνηση θα του εξασφαλίσει την πρώτη θέση στη βιομηχανία αυτή ο τζίρος της οποίας έχει ωφεληθεί σημαντικά από τα απαγορευτικά της πανδημίας COVID-19. Το ντιλ έρχεται ένα μήνα μετά την κίνηση της ανταγωνίστριας Square να εξαγοράσει την πετυχημένη Afterpay στην Αυστραλία για $29 δισ. εξαγορά που σύμφωνα με τους ειδικούς του χώρου πυροδότησε την εκκίνηση του συγκεντρωτισμού στον κλάδο.

Η εξαγορά της ιαπωνικής Paidy θα βοηθήσει την PayPal να επεκταθεί σε μια χώρα όπου ο όγκος των online καταναλωτικών αγορών έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία στα $200 δις, παρόλο που ακόμη τα δύο τρίτα των αγορών πληρώνονται με μετρητά, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η PayPal σε επενδυτές.

Η συμφωνία ανοίγει την πόρτα της ιαπωνικής αγοράς στην αμερικανική PayPal, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε.

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της PayPal στο ντιλ ήταν η BofA ενώ σύμβουλος της ιαπωνικής Paidy ήταν η Goldman Sachs.   

Με περισσότερους από έξη εκατομύρια εγγεγραμένους χρήστες, η Paidy παρέχει υπηρεσίες πληρωμών που επιτρέπουν στους Ιάπωνες καταναλωτές να ψωνίζουν online και να πληρώνουν για τις αγορές τους κάθε μήνα μέσω τραπεζικού εμβάσματος.

Το καταναλωτικό κοινό στην Ιαπωνία που παραδοσιακά έδειχνε προτίμηση στα μετρητά αλλάζει συμπεριφορά τα τελευταία χρόνια κυρίως στα αστικά κέντρα σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνας της Ιαπωνίας.

Ένα χαρακτηριστικό που διακρίνει την αγορά ‘buy now pay later’ της Ιαπωνίας σε σχέση με αυτή των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι το ότι οι περισσότεροι χρήστες των υπηρεσιών BNPL αποπληρώνουν το υπόλοιπο του λογαριασμού τους στο τέλος κάθε μήνα σε μια πληρωμή.

Στην Ιαπωνία οι καταναλωτές αποφεύγουν να φορτώνονται με χρέος.  

Στις οικονομίες της Δύσης το επιχειρηματικό μοντέλο του BNPL αποδείχτηκε πετυχημένο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο βγάζουν τα κέρδη τους από τις προμήθειες που χρεώνουν τις εμπορικές επιχειρήσεις που προσφέρουν μικροδάνεια στους καταναλωτές τα οποία αποπληρώνουν σε άτοκες δόσεις, παρακάμπτοντας τους πιστωτικούς ελέγχους.

Σύμφωνα με αναλυτές, το ντιλ της Square με την Afterpay επιτάχυνε την κίνηση της PayPal να εξαγοράσει την Paidy και αναμένονται περισσότερες στον κλάδο.

Η αγορά ‘buy now pay later’ είχε μεγάλη ανάπτυξη πέρυσι με εκατομμύρια καταναλωτές, εγκλωβισμένους στο σπίτι λόγω των lockdown, να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες αυτές για να δανειστούν και να ξοδέψουν online.

Στην αγορά κυκλοφορούν φήμες οτι και τα μεγαθήρια Apple και Goldman Sachs ετοιμάζουν τις δικές τους αντίστοιχες υπηρεσίες καθώς η κίνηση στην οποία προέβη η Square στην Αυστραλία άνοιξε τον χορό των εξαγορών με τις Mastercard, Visa να ενδιαφέρονται επίσης σύμφωνα με πληροφορίες.

Η Paypal ποΟ αμερικανικός γίγαντας πληρωμών PayPal Holdings έκλεισε συμφωνία εξαγοράς της ιαπωνικής Paidy, σημαντικού παίκτη στη λεγόμενη αγορά BNPL (buy now, pay later), για $2,7 δις με μετρητά. H κίνηση θα του εξασφαλίσει την πρώτη θέση στη βιομηχανία αυτή ο τζίρος της οποίας έχει ωφεληθεί σημαντικά από τα απαγορευτικά της πανδημίας COVID-19. Το ντιλ έρχεται ένα μήνα μετά την κίνηση της ανταγωνίστριας Square να εξαγοράσει την πετυχημένη Afterpay στην Αυστραλία για $29 δις, εξαγορά που σύμφωνα με τους ειδικούς του χώρου πυροδότησε την εκκίνηση του συγκεντρωτισμού στον κλάδο. θεωρείται ηγέτης στον κλάδο του BNPL εισήλθε στην αγορά της Αυστραλίας πέρυσι, ταράζοντας τα ύδατα και τον ανταγωνισμό με μικρότερους παίκτες όπως την Sezzle.

Ο αμερικανικός γίγαντας είναι μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων της πανδημίας καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες του για να ψωνίσουν online και να πληρώσουν λογαριασμούς χωρίς να χρειαστεί να βγουν από την κατοικία τους.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις επίσης αναγκάστηκαν να στραφούν στην PayPal, μεγαλώνοντας την πελατειακή βάση ενεργών λογαριασμών σε περισσότερους από 400 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Η Paidy, με μετόχους τη Soros Capital Management, τη Visa και την ιαπωνική Itochu, θα συνεχίσει να λειτουργεί με την εμπορική της επωνυμία μετά την εξαγορά και ο διευθύνων της σύμβουλος θα παραμείνει στη θέση του.