Η ωρολογιακή βόμβα του Ασφαλιστικού

Η ωρολογιακή βόμβα του Ασφαλιστικού

Του Χρήστου Ν. Κώνστα 

Εν αναμονή της καθοριστικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κατεδαφίσει το ήδη ετοιμόρροπο, ασφαλιστικό οικοδόμημα του Νόμου Κατρούγκαλου, στην κυβέρνηση αυτές τις μέρες επικρατεί καθεστώς «κόκκινου συναγερμού» ακόμη και για την τακτοποίηση των τρεχουσών εκκρεμοτήτων.

Τα δεδομένα είναι εκρηκτικά:

Πολλές δεκάδες χιλιάδων συνταξιούχοι περιμένουν απελπισμένα και μάταια, για δύο και τρία χρόνια, να εισπράξουν την σύνταξη που δικαιούνται. Η προηγούμενη κυβέρνηση θεωρούσε ότι αν δεν περάσει τρίμηνο τουλάχιστον από την υποβολή αίτησης, η σύνταξη δεν είναι εκκρεμότητα. Επίσης αν ο δικαιούχος έχει εισπράξει την προσωρινή σύνταξη, δεν έχει λόγο να παραπονείται για την καθυστερημένη καταβολή του συνόλου της σύνταξης η οποία κάποτε θα του καταβληθεί...

Η καθυστέρηση στην καταβολή συντάξεων δημιουργεί μια τεράστια δημοσιονομική βόμβα 1 δισ Ευρώ τουλάχιστον. Είτε οι εκκρεμούσες συντάξεις είναι 107.180 (όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ) είτε είναι 400.000 (όπως λέει η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας), στο τέλος πρέπει να καταβληθούν το σύνολο των ασφαλιστικών δικαιωμάτων (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ) που ξεπερνούν το 1 δισ Ευρώ.

Αυτά τα λεφτά, μαζί με τα κονδύλια για να καλυφθεί το αίσχος των απλήρωτων συντάξεων χηρείας που ταλαιπωρεί τα πιο ευάλωτα κομμάτια του πληθυσμού, πρέπει να βρεθούν τώρα, μέχρι τον Σεπτέμβριο, μέσα από τον τρέχοντα και τον επόμενο Προϋπολογισμό, να συνυπολογισθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής και να καλύψουν τον στόχο των δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

Το Ασφαλιστικό που δήθεν “έκλεισε” η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τα ψευτο-πλεονάσματα του ΕΦΚΑ και τα θαμμένα στατιστικά στοιχεία, ξαφνικά αναδύεται ως Λερναία Ύδρα που απειλεί τους σχεδιασμούς της σημερινής κυβέρνησης.

Αν το Συμβούλιο της Επικρατείας θεωρήσει ότι κακώς ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης δεν διαχωρίζεται σε τρία τμήματα, ένα για τους αγρότες, ένα για τους δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους κι ένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το σημερινό σύστημα καταρρέει.

Αν το ΣτΕ θεωρήσει ότι το άρθρο 26 του κατάπτυστου νόμου Κατρούγκαλου για τις επικουρικές συντάξεις είναι αντισυνταγματικό, η νέα κυβέρνηση οφείλει να επανανομοθετήσει άμεσα πάνω σε ρεαλιστικότερες βάσεις. Αν θεωρηθούν αντισυνταγματικές οι ..θανατηφόρες ασφαλιστικές εισφορές του 20% για τους επιτηδευματίες, οι λύσεις που θα δοθούν πρέπει να είναι άμεσες και πραγματικές.

Το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας χρειάζεται άμεσες, επείγουσες παρεμβάσεις. Το Ασφαλιστικό πρέπει να ανασχεδιαστεί, οι ασφαλιστικές εισφορές πρέπει να είναι ρεαλιστικές αλλά και εισπρακτικά αποτελεσματικές.

Οι άτυπες συνομιλίες με την Τρόικα, σήμερα και αύριο, στόχο έχουν να θέσουν τις βάσεις της πραγματικής αξιολόγησης που θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Όμως η βόμβα του Ασφαλιστικού, ίσως οδηγήσει την κυβέρνηση σε κρίσιμες αποφάσεις πολύ συντομότερα του αναμενομένου...