Η ώρα των αποφάσεων για τον φετινό ΕΝΦΙΑ

Η ώρα των αποφάσεων για τον φετινό ΕΝΦΙΑ

Κλειδώνουν οι αποφάσεις για τον φετινό τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Αυτή την εβδομάδα, ολοκληρώνεται ο κύκλος των διαβουλεύσεων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο πλαίσιο της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης οπότε αναμένεται ότι θα κλείσει και ένα από τα σημαντικότερα θέματα της ατζέντας: Η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η εξίσωσή τους με τις εμπορικές αλλά και η ένταξη 3.500 νέων περιοχών στο σύστημα με τις τιμές ζώνης.

Το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι να εμφανιστεί συνεπής στην μεταμνημονιακή δέσμευση που έχει αναλάβει -και η οποία έπρεπε να έχει εκπληρωθεί από πέρυσι αλλά αναβλήθηκε λόγω πανδημίας- χωρίς όμως να επηρεάσει τους φόρους ακινήτων μέσα στο 2021. Υπάρχει τρόπος να συμβεί αυτό. Και δεν είναι άλλος από το να ανακοινωθούν άμεσα οι νέες αξίες «εδώ και τώρα» -ώστε να αρχίσει να εξοικειώνεται η αγορά με αυτές- αλλά:

1. Οι νέες τιμές να χρησιμοποιηθούν για όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων, τις γονικές παροχές αλλά και τις δωρεές που θα πραγματοποιηθούν από την 1/1/2022 και μετά. Αυτό μάλιστα, μπορεί να δώσει και ώθηση φέτος στις μεταβιβάσεις ακινήτων (σ.σ ήδη παρατηρείται αυξημένη κίνηση στα συμβολαιογραφικά γραφεία παρά την καραντίνα) καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπου θα υπάρξει αύξηση τιμής ζώνης, θα σπεύσουν να προλάβουν την αλλαγή από το νέο έτος. Η προανακοίνωση των νέων τιμών χωρίς όμως την άμεση εφαρμογή τους, είναι μια πρακτική που είχε ακολουθήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση.

2. Οι νέες τιμές να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2022 και όχι για τον φετινό. Και αυτό διότι αν χρησιμοποιηθούν και φέτος, θα πρέπει η ΑΑΔΕ να «τρέξει» τις επιπτώσεις που θα επέλθουν στην φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών και στη συνέχεια να αναπροσαρμόσει τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ώστε να μην προκύψουν γενναίες επιβαρύνσεις λίγες εβδομάδες μετά το τέλος της καραντίνας.

Αν περάσει η πρόταση της ελληνικής πλευράς, τότε τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα δείξουν το ίδιο ακριβώς ποσό με πέρυσι. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο, ειδικά για τις περιοχές που θα ενταχθούν τώρα στο σύστημα αντικειμενικών αξιών για πρώτη φορά, οι τιμές να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.