Η ώρα των αποφάσεων για τη MIG

Η ώρα των αποφάσεων για τη MIG

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Τις επόμενες ώρες -ή ημέρες, εάν υπάρξει κάποια παράταση- αναμένονται οι ανακοινώσεις για τη συμφωνία αναχρηματοδότησης του δανεισμού της MIG η οποία το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για το λόγο αυτό με τα funds Farallon Capital και OakHill Advisors. Πρόκειται για ένα deal από την έκβαση και τις λεπτομέρειες του οποίου θα κριθούν πολλά για την αγορά, αλλά και για τον ίδιο τον επιχειρηματικό όμιλο, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει δεχθεί και “μπαράζ” προτάσεων για αγορά θυγατρικών του (ή τμημάτων του). Προτάσεις τις οποίες δεν έχει συζητήσει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων αναχρηματοδότησης.

Τεχνικά η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων έχει ολοκληρωθεί και η προθεσμία για την υποβολή της σχετική προσφοράς από την πλευρά των funds έχει τοποθετηθεί για σήμερα, με ορισμένους κύκλους να μην αποκλείουν μια παράταση.

Το σχέδιο της αναχρηματοδότηση προβλέπει τη σύναψη νέου ομολογιακού δανείου που κατά πληροφορίες θα κυμανθεί μεταξύ 250 και 300 εκατ. ευρώ. Το δάνειο μπορεί να καλύψει τουλάχιστον τις δύο σημαντικές υποχρεώσεις τις MIG που λήγουν το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ύψους 228,8 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνουν το δάνειο 142 εκατ. ευρώ που κατέχει η Fortress και μέρος ή και το σύνολο του δανείου της Πειραιώς, με ανεξόφλητο υπόλοιπο ύψους 86 εκατ. ευρώ, που είχε συναφθεί το 2015.

Σημειώνεται ότι και τα δύο δάνεια έχουν εξασφαλίσεις μετοχές της MIG και των θυγατρικών της. Το δάνειο της Fortress έχει ως εξασφάλιση το 51% της Attica Group και το 42% της Vivartia, ενώ αυτό της Πειραιώς τα υπόλοιπα ποσοστά των δύο θυγατρικών. Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλύψει και επιπλέον δανεισμό, διευκολύνοντας τις κινήσεις του ομίλου το προσεχές διάστημα.

Στις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνεται το επιτόκιο του νέου δανείου, αλλά και οι εξασφαλίσεις, που αφορούν κυρίως το ύψος των συμμετοχών που θα αναλάβει το νέο σχήμα στις θυγατρικές του ομίλου MIG, και ειδικότερα της Attica Συμμετοχών και της Vivartia. Και αυτό καθώς η Singular Logic έχει εξαιρεθεί από τη διαδικασία των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων. Κατά πληροφορίες για την τελευταία υπάρχει πρόταση εξαγοράς η οποία έχει προηγηθεί και συζητηθεί ξεχωριστά.

Στην περίπτωση που το deal οριστικοποιηθεί, στα τέλη του επόμενου μήνα, θα αποπληρωθεί το δάνειο του Fortress και το fund θα αποχωρήσει, ενώ αντίστοιχα θα μειωθεί ο δανεισμός της MIG. Αντίστοιχα, με τη σύναψη του νέου δανείου, ο όμιλος με το νέο σχήμα δανειστών θα προχωρήσει τη στρατηγική του, που εστιάζει στην πώληση (μεν) των θυγατρικών, αλλά με όρους καλύτερους από τους σημερινούς και υπό τις προϋποθέσεις που θα θέσει η ίδια.

Για παράδειγμα το business plan της MIG προβλέπει την πώληση της Vivartia όταν τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων φθάσουν στα 100 εκατ. ευρώ από περίπου 65 εκατ. ευρώ σήμερα.

Υπό την έννοια αυτή θα έχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το αν (και πότε) θα εξετάσει προτάσεις που έχουν υποβληθεί. Όπως για παράδειγμα αυτήν του EMMA Capital. Όπως επίσης και εάν αυτές οι προτάσεις θα επανέλθουν ή θα προκύψουν νέες, μετά από οριστικοποίηση ενός deal αναχρηματοδότησης...