Η οικονομία θα ξεψυχήσει

Η οικονομία θα ξεψυχήσει

Του Άγη Βερούτη*

Ίσως πολλοί Έλληνες δεν αντιλαμβάνονται ότι η ελληνική οικονομία, με την έξοδό της από τη χρηματοδότηση του τρίτου μνημονίου, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρουσιάσει ανάπτυξη με όλες τις υλοποιημένες αυξήσεις στη φορολογία, 100% στον ΕΝΦΙΑ και τις εισφορές, και με το συνολικό κόστος του κράτους, συν το κόστος των παλαιών πρόωρων συντάξεων αμετάβλητα!

Αυτό, συνδυαστικά με το συμφωνημένο εγκληματικό για να επιβάλλεται από εταίρους σε εταίρο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ώς το 2022 και μετά 2% ώς το 2060, το οποίο προϋποθέτει ότι η Ελλάδα δεν θα μειώσει τη φοροεισπρακτική πολιτική σκλαβοποίησης των πολιτών της, ακόμα κι αν μια διεθνής ύφεση -όπως του 2008- βάλει τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης σε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς.

Δεδομένων των capital controls, τα οποία μόνο οι άσχετοι δεν αντιλαμβάνονται ότι εμποδίζουν την εξωστρέφεια, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη της οικονομίας και τις εξαγωγές κυρίως, είμαστε με το ένα πόδι εκτός της ευρωζώνης, καθώς η Ελλάδα εξαιρέθηκε από τα προγράμματα αγοράς παγίων της ΕΚΤ (QE), παρ'' όλο που η Αθήνα (ΤτΕ) χρηματοδότησε κατά 2,5% ή σχεδόν €40 δισ. τα ευρωπαϊκά QE για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, κατά την αναλογία συμμετοχής της δηλαδή στο ευρώ, και χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο αν η κεντρική τράπεζα θα έπρεπε να διαμορφώσει τη νομισματική πολιτική της χώρας και να ενεργεί ως lender of last resort για να κρατάει χαμηλά το spread των κρατικών ομολόγων, ώστε κάποια στιγμή να επανέλθει το βιοτικό επίπεδο που μας αναλογεί με βάση την οικονομία μας, την παγκόσμια πρωτιά της ναυτιλίας μας, την οικονομική συνεισφορά του τουρισμού μας και την εξαιρετική παροχή υπηρεσιών μας σε όλη την γκάμα της οικονομίας.

Τα δεδομένα σήμερα είναι τέτοια που να διασφαλίζουν ότι η ελληνική οικονομία δεν θα ορθοποδήσει ποτέ.

Εχουμε μπει σε ένα σπιράλ ύφεσης - υπερφορολόγησης - αντιαναπτυξιακών πρωτογενών πλεονασμάτων - ανεργίας - πτώσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών - μετανάστευσης των εξειδικευμένων και μορφωμένων νέων - δημογραφική συρρίκνωση - μείωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά κεφαλήν - ύφεσης και πάλι από την αρχή.

Αν δεν το έχετε καταλάβει, η Ελλάδα είναι φύλλο στον άνεμο, ενώ οι Ελληνες, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, αντιμετωπίζονται ανά τον κόσμο ως παρίες.

Κανένα άλλο κράτος στην Ιστορία δεν έχει ποτέ επιβιώσει για πολύ υπό αυτές τις συνθήκες. Να έχουμε δηλαδή όλα τα μειονεκτήματα μιας νομισματικής ένωσης, χωρίς κανένα από τα οφέλη.

Τα ψεύτικα θαύματα δεν κρατάνε πολύ.

Με τον διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ, που υποτίθεται ότι έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά (ο Κουβέλης την έριξε, για να μην ξεχνιόμαστε), να δούμε πώς θα καταφέρει η παρούσα κυβέρνηση να βγάλει τη χρονιά χωρίς να προκληθεί αιματηρό επεισόδιο, φευ, όταν θα τελειώσουν τα έτοιμα της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν και το βιοτικό επίπεδο θα πέφτει κατακόρυφα για όλους όσοι εργάζονται ως σκλάβοι για να πληρώνονται οι σύμβουλοι Καρανίκες και οι υπουργοί Νοτοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ.

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Παρασκευής, 31 Αυγούστου

Φωτογραφία: APImages