Επιβράδυνση και όχι ύφεση δείχνουν οι μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο

Επιβράδυνση και όχι ύφεση δείχνουν οι μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Η λογική λέει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει τα πάντα για να φτάσει στις εκλογές του 2020 με το χρηματιστήριο και την οικονομία σε ανοδική τροχιά. Όμως την ίδια ώρα αν η πόλωση ξεπεράσει… τα όρια και η νευρικότητα κυριαρχήσει, τότε δεν αποκλείεται η παγκόσμια οικονομία να παραμείνει δέσμια των αμερικανικών εκλογών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Με τα σημερινά δεδομένα η παγκόσμια οικονομία θα αποφύγει τελικά την ύφεση και αυτός ο μίνι κύκλος επιβράδυνσης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Αυτό δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία από 49 οικονομίες και οι δείκτες επιχειρηματικού και καταναλωτικού κλίματος των 22 μεγαλύτερων οικονομιών. Είναι ακριβώς αυτό που επιθυμεί ο Τραμπ, ο οποίος «καίγεται» να διατηρήσει την οικονομία σε ανάταση και τα χρηματιστήρια σε άνοδο.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη εκτίμηση γίνεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ενδεχόμενος τερματισμός του εμπορικού πολέμου με ταυτόχρονη κατάργηση δασμών, μία εξέλιξη που θα μπορούσε να εκτοξεύσει την ψυχολογία των επιχειρήσεων και των επενδυτών, παρά τα προφανή προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας. Το συμπέρασμα είναι ότι η επόμενη φάση δεν θα χαρακτηρίζεται από ύφεση αλλά από επιβράδυνση και δεν αποκλείεται να ξεκινήσει η ανάκαμψη μέσα στο 2020.

Όπως και να 'χει, το 2021 εκτιμάται ότι θα είναι ένα πολύ καλύτερο έτος, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξει κάποια νέα μεγάλη αναταραχή. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Credit Suisse για το 2020, η παγκόσμια οικονομία και οι επενδύσεις ρίσκου θα δείξουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Υπάρχουν βέβαια και οι εστίες αβεβαιότητας που θα δοκιμάσουν τα νεύρα των επενδυτών. Όπως εκτιμά η ελβετική τράπεζα, ακόμη και αν αποκλιμακωθεί η ένταση στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου και εξαλειφθεί η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit, το έτος που πλησιάζει πολύ δύσκολα θα έχει ούριο άνεμο.

Η πόλωση που θα επικρατήσει κατά τη διάρκεια της προεδρικής καμπάνιας, οι πιέσεις στα περιθώρια κέρδους, το υψηλό εταιρικό χρέος και οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών θα φέρουν… σποραδικές «καταιγίδες», χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων. Αλήθεια, τι θα συμβεί αν ο Τραμπ επιλέξει την ακραία πόλωση στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, όταν εδώ και ενάμιση χρόνο «παίζει» με τα tweets του τις παγκόσμιες αγορές;

Η Credit Suisse αναμένει υποτονική ανάπτυξη και αποδόσεις χαμηλότερες από του 2019, θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο σοβαρής ύφεσης ή γενικευμένης κρίσης. Οι αναλυτές του οίκου παρατηρούν ορισμένες ανισορροπίες σε αρκετές οικονομίες και κλάδους, αλλά καμία από αυτές δεν δείχνει ικανή να πυροδοτήσει σοβαρή κρίση. Ο παράγοντας που θεωρείται δεδομένο ότι θα πρωταγωνιστήσει το 2020 είναι η τεχνολογική πρόοδος.

Από την πλευρά τους, αναλυτές της Oxford Economics υποστηρίζουν ότι οι επόμενοι δύο μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2020. Από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων για το παγκόσμιο ΑΕΠ προκύπτει ότι τα τελευταία 20 χρόνια η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με σχετικά σταθερό ρυθμό της τάξης του 2,5%, εμφανίζοντας ελαφρώς υψηλότερη ανάπτυξη τα χρόνια μετά την κρίση του 2008. Η Oxford Economics μελέτησε την ανάπτυξη 49 οικονομιών για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εντέλει η επιβράδυνση που βιώνουμε δεν θα εξελιχθεί σε σοβαρή ύφεση.

Τα πρώτα σημάδια γίνονται ορατά στην Ευρώπη, που στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι ο μεγάλος ασθενής. Η Γερμανία γλύτωσε παρά τρίχα την τεχνική ύφεση και παρά το γεγονός ότι οι οικονομικοί δείκτες των τελευταίων εβδομάδων δεν ενθουσιάζουν, αποδεικνύονται κατά κύριο λόγο καλύτεροι των εκτιμήσεων με αποτέλεσμα να αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Την ίδια ώρα, ωστόσο, και ενώ δεν αποκλείεται η πτώση να σταματήσει στο τέλος του 2019, είναι πολύ νωρίς να πει κανείς ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. Και αυτό γιατί ο κλάδος των υπηρεσιών άρχισε να μολύνεται από τον βιομηχανικό ιό που χτύπησε τη Γερμανία και οι επιπτώσεις δεν έχουν γίνει ακόμη ορατές.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2017 και το 2018 ήταν ισχυρά έτη για την παγκόσμια οικονομία, με την πραγματική ανάπτυξη να ξεπερνά τη δυναμική της κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως. Η εικόνα που διαμορφώνεται, σημειώνει η Oxford Economics, υποδεικνύει πως η παγκόσμια οικονομία επιστρέφει σε μία ανάπτυξη με περιορισμένη προσφορά και δεν προμηνύει κατ' ανάγκη ύφεση.

Φωτογραφία: ΑPImages