8ος χρόνος, ημέρα 2477η
Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022

Η νέα αύξηση κεφαλαίου ξαναγράφει τον μετοχικό χάρτη της Pasal 

Η νέα αύξηση κεφαλαίου ξαναγράφει τον μετοχικό χάρτη της Pasal 

Ολοκληρώνεται με ταχείς ρυθμούς το σχέδιο ενδυνάμωσης της Pasal Development στο χώρο των ακινήτων με χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Ενδυνάμωση η οποία περνά από τρεις τομείς με πρωτεύοντα τον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), αυτών των boxes αλλά και γραφείων, ενώ σημαντική θέση θα έχουν και τα σε κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης , όπως σχολεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, χώρους περίθαλψης τρίτης ηλικίας τα οποία καταγράφουν σημαντική ανάπτυξη ήδη στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αύριο η εταιρεία έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για την αύξηση κεφαλαίου, με εισφορά σε είδος (ακίνητα και ΣΔΙΤ), ύψους έως 20 εκατ. ευρώ με την έκδοση έως 18.204.903 νέων, κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας 0,5 ευρώ η κάθε μία και με τιμή διάθεσης 1,10 ευρώ έκαστη.

Όσον αφορά στα ακίνητα ΣΔΙΤ περιλαμβάνουν δέκα σχολικές μονάδες , αξίας 12,5 εκατ. ευρώ, που θα εισφερθούν από την Sterner Stenhus Greece, δηλαδή το βασικό μέτοχο, με ποσοστό 87,5%, της Pasal Development.

Διευκρινίζεται ότι τα δέκα κτήρια ανήκουν στην JPA Α.Ε.-ελέγχεται από την Sterner Stenhus -της οποίας το 100% του μετοχικού κεφαλαίου θα εισφερθεί στην επικείμενη ΑΜΚ.

Το υπολειπόμενο ποσό, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Pasal θα προέλθει από την εισφορά σε είδος, δηλαδή τμήματος της αξίας τριών χώρων logistics που βρίσκονται στον Ασπρόπυργο Αττικής και ανήκουν στην NOE Μεταλλικές Κατασκευές.

Τα τρία αυτά ακίνητα έχουν αξία 37,5 εκατ. ευρώ, με 7,5 εκατ. ευρώ να αντιστοιχούν στο ποσό της εισφοράς σε είδος της ΝΟΕ η οποία θα αποκτήσει και το 19% του μετοχικού κεφαλαίου της Pasal.

Οι εν λόγω ιδιοκτησίες, συνολικής επιφάνειας 62.500 τετραγωνικών μέτρων, πρόκειται σε μία συμφωνία συνολικής αξίας 38 εκατ. ευρώ. Για το σκοπό αυτό η Pasal έχει εξασφαλίσει μακροπρόθεσμο ομολογιακό δάνειο της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, ο τομέας των logistics αποτελεί βασικό πυλώνα για τη μελλοντική ανάπτυξη της Pasal, ενώ έχει επιδείξει σημαντική αντίσταση στις επιπτώσεις της πανδημίας και γι’ αυτό σχεδιάζεται η ανάδειξή της στον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στη χώρα, με τουλάχιστον 100.000 τ.μ

Όπως εκτιμάται στο τέλος του 2020 η αξία του χαρτοφυλακίου της Pasal θα είναι 120 εκατ. ευρώ (μαζί το ΣΔΙΤ) από περίπου 30 εκατ. σήμερα. Η διοίκηση της Pasal στοχεύει να κάνει και άλλες συμφωνίες που θα φέρουν στην εταιρεία νέα ακίνητα μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.

Με την ολοκλήρωση της επικείμενης αύξησης αλλάζει πλήρως ο μετοχικός χάρτης της εισηγμένης καθώς σε αυτήν καθώς από την πρώτη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Pasal κατά 10 εκατ. ευρώ ο ελληνοσουηδός επιχειρηματίας Ηλίας Γεωργιάδης μέσω της SSG κατέστη βασικός μέτοχος και τώρα μπαίνει με 19% και η NOE Μεταλλικές Κατασκευές. Με βάση τα στοιχεία μετοχολογίου στην ιστοσελίδα της εισηγμένης σήμερα 61,62% κατέχει η Sterner Stenhus Greece,

26,29% η Νequiter Invest και 12,09% είναι σε free float και μετόχους με ποσοστό κάτω του 3%

Η νέα μέτοχος μετά την αύξηση η NOE, ιδρύθηκε το 1979 με αντικείμενο το σχεδιασμό, κατασκευή και ανέγερση κάθε είδους μεταλλικής κατασκευής με βασικό μέτοχο τον Ηλία Τσίκλο. Η ΝΟΕ έχει σημαντική δραστηριότητα στην Μέση Ανατολή, και μπορεί να παράγει περισσότερους από 10 χιλ. τόνων τελικών προϊόντων χάλυβα. Διαθέτει μισθωμένους αποθηκευτικούς χώρους συνολικής επιφάνειας 160 χι. τ.μ., ενώ το εργοστάσιό της καλύπτει επιφάνεια 33 χιλ. τ.μ. στον Ασπρόπυργο.

Ειδικότερα η εταιρεία έχει στην κυριότητά της στον Ασπρόπυργο, οικόπεδο έκτασης 54 στρεμμάτων με κτιριακές εγκαταστάσεις 20,3 χιλ. τ.μ., κτίρια αποθηκών 18,8 στρεμμάτων επί αγροτεμαχίου έκτασης 32,6 στρεμ. , ακόμη 11 στρεμ. με κτίριο αποθήκης εμβαδού 4,4 χιλ. τ.μ., αλλά και 129,6 στρεμ. με αποθήκες 47,6 χιλ. τ.μ., 30,3 στρεμ. με αποθήκες 11 χιλ. τ.μ. και ένα ακόμη αγροτεμάχιο 1,8 στρεμ.

Επίσης, διαθέτει στο Μοσχάτο Αττικής οικόπεδο 16 στρεμμάτων και οικόπεδο στο Αιγάλεω 3 στρεμμάτων.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Sterner Stenhus διαθέτει εμπειρία και σε εισηγμένες εταιρείες real estate, με συνολικά assets 220 εκατ. ευρώ στην Σουηδία ενώ είχε προχωρήσει και σε επενδύσεις ύψους 105 εκατ. τα τελευταία 2 χρόνια στην Ελλάδα στον κλάδο των logistics και σε ΣΔΙΤ.

Η απόκτηση από τον όμιλο Άβαξ της σύμβασης ΣΔΙΤ προς 8,8 εκατ. ευρώ αποτέλεσε κίνηση-ματ της εταιρείας καθώς αφορά την κατασκευή και συντήρηση και τεχνική διαχείριση δέκα σχολείων για 25 χρόνια, έναντι μισθώματος που θα καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο τομέας των κτιρίων κοινωνικού χαρακτήρα αποτελεί μια επενδυτική κατηγορία ακινήτων στην οποία η Pasal επιδιώκει να κερδίσει έδαφος