Η Monte dei Paschi παρουσίασε το σχέδιο αναδιάρθρωσής της

Η Monte dei Paschi παρουσίασε το σχέδιο αναδιάρθρωσής της

Η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena παρουσίασε το σχέδιό της για την έξοδο από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την επιστροφή της σε κερδοφορία, ανοίγοντας τον δρόμο για την κρατική διάσωσή της που θα άρει τη μεγαλύτερη απειλή για τη χρηματοοικονομική σταθερότητας της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Reuters αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει καθαρά κέρδη άνω των 1,2 δισ. ευρώ το 2021, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκε από τις ευρωπαϊκές Αρχές. Πέρυσι, η τράπεζα είχε καταγράψει καθαρές ζημιές ύψους 3,24 δισ. ευρώ. «Είναι ένα συντηρητικό σχέδιο. Δεν επιδιώκουμε μη ρεαλιστικούς στόχους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Monte dei Paschi Marco Morelli, σε αναλυτές στη διάρκεια τηλεφωνικής διάσκεψης για την παρουσίαση του νέου σχεδίου.

Στο σχέδιο, που καλύπτει την περίοδο 2017-2021, η ιταλική τράπεζα προβλέπει μία απόδοση 10% των ιδίων κεφαλαίων της για το 2021, μία μείωση του προσωπικού της κατά περίπου 5.500 άτομα και του αριθμού των καταστημάτων της σε περίπου 1.400 από περίπου 2.000 το 2016, καθώς επιδιώκει να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία της. Η Monte dei Paschi θα πουλήσει «κόκκινα» δάνεια ύψους 28,6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 26,1 δις. ευρώ θα τιτλοποιηθούν με τη μεταβίβασή τους σε μία ιδιωτικά χρηματοδοτούμενη ειδική εταιρεία με όρους αγοράς. Η συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το ταμείο διάσωσης τραπεζών Atlante II. O δείκτης κεφαλαίων της τράπεζας (CET1) αναμένεται να διαμορφωθεί στο 14,7% το 2021. Ο Morelli είπε ότι στο πρώτο τρίμηνο επανέκαμψαν ιδιωτικές καταθέσεις 5,5 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι «η ρευστότητα δεν είναι πλέον ένα εύκολο ζήτημα».

Επιβαρυμένη με «κόκκινα» δάνεια και ένα σκάνδαλο κακοδιαχείρισης, η Monte dei Paschi βρίσκεται επί σειρά ετών στο προσκήνιο της ιταλικής τραπεζικής κρίσης που σιγοβράζει. Αναγκάσθηκε να ζητήσει κρατική βοήθεια τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την αποτυχία της προσπάθειάς της να αντλήσει κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές. Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την ενίσχυσή της με κρατικά κεφάλαια 5,4 δισ. ευρώ, αφού η τέταρτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα συμφώνησε σε μία δραστική αναδιάρθρωσή της, με το ιταλικό κράτος να κατέχει περίπου το 70% της τράπεζας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ