Η μάχη της Κρητης για την... Creta Farms

Η μάχη της Κρητης για την... Creta Farms

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Στην έδρα της Creta Farms στην Κρήτη μεταφέρεται σήμερα η «μάχη» για την διάσωση της αλλαντοβιομηχανίας, καθώς το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου θα συζητήσει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι πιστώτριες τράπεζες για την τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης στην εταιρεία.

Εάν το δικαστήριο δικαιώσει τις τράπεζες, τότε θα επιτευχθεί ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της «λύσης» μια και η «υπηρεσιακή» διοίκηση θα προχωρήσει σύντομα σε αίτημα υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106α'' του Πτωχευτικού Κώδικα. Η διαδικασία είναι κρίσιμη για την προστασία της εταιρείας από τους πιστωτές της μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή, που έχει καθυστερήσει σημαντικά και ενώ τα οικονομικά προβλήματα της Creta διογκώνονται μέρα με τη μέρα.

Το αίτημα των τραπεζών στηρίζεται στα πραγματικά δεδομένα και ειδικότερα στο ότι η Creta Farms βρίσκεται σε καθεστώς έλλειψης νόμιμης διοίκησης καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο διοικητικά συμβούλια τα οποία διεκδικούν τη νόμιμη εκπροσώπηση της εταιρείας. Η απουσία της νόμιμης εκπροσώπησης έχει ουσιαστικά παγώσει και τη διαδικασία εξυγίανσης, αναγκαία για τη διάσωση της Εταιρείας, αλλά και τη χορήγηση της ενδιάμεσης βοήθειας για τη στήριξη της παραγωγής της Creta μέχρι να έρθει η λύση. Η πλευρά των των τραπεζών, θα επιβεβαιώσει επίσης στο δικαστήριο όλα τα δυσάρεστα για την εταιρεία, δεδομένα, και ειδικότερα:

1. Το σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας , κατ' επέκταση, αδυναμία εξυπηρέτησης των εν γένει υποχρεώσεών της.

2. Τις κινήσεις προμηθευτών της που έχουν ήδη προβεί σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον της. Σημειώνεται ότι το σύνολο των ληξιπροθέσμων απαιτήσεων έναντι της Creta ανέρχονται σε 13.891.457 ευρώ.

3. Τη σημαντική μείωση του όγκου παραγωγής που έχει περιοριστεί στους 200 τόνους την εβδομάδα, με τάσεις απομείωσης, ενώ η κανονική παραγωγική της κυμαινόταν στα επίπεδα των 700-800 τόνων σε εβδομαδιαία βάση.

4. Τη διακοπή της μισθοδοσίας του προσωπικού και τον άμεσο κίνδυνο για τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην εταιρεία.
Με την απόφαση του Πρωτοδικείου να έχει προσδιοριστεί να εκδοθεί την ερχόμενη Παρασκευή, οι τράπεζες θα κινηθούν άμεσα. Εκτος από την τοποθέτηση της νέας διοίκησης (σε περίπτωση έγκρισης των ασφαλιστικών μέτρων) θα χορηγήσουν και την ενδιάμεση χρηματοδότηση των 4 εκατ. ευρώ, την οποία έχουν ήδη προεγκρίνει.

Παράλληλα, κινούνται δραστήρια και στην διαδικασία υπογραφής των ενεχύρων στις μετοχές του Κωνσταντίνου Δομαζάκι, ο οποίος έχει δεχθεί την άνευ όρων ενεχυρίαση των μετοχών του. Το τελευταίο διήμερο, με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις επιβεβαιώθηκε ήδη η μείωση το ποσοστού του Κ. Δομαζάκη από το 43,2 στο 10,16% των δικαιωμάτων ψήφου. Σαν αποτέλεσμα των κινήσεων, η Τράπεζα Πειραιώς, ελέγχει από χθες το 5,31% των έμμεσων δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει και ο έλεγχος των έξι υποψηφίων επενδυτών στο λογιστήριο της Creta Farms. Η διαδικασία που θα οδηγήσει στο επόμενο στάδιο, δεν είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- ευχερής λόγω της υπολειτουργίας των υπηρεσιών. Κάτι που ενδεχομένως να παρατείνει και τη διαδικασία, που ήδη βρίσκεται πίσω 15 – 20 ημέρες. Κατά το αρχικό χρονοδιάγραμμα η επιλογή του στρατηγικού επενδυτή θα είχε ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Με την καθυστέρηση, όμως που επήλθε, πλέον οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν στις αρχές του άλλου μήνα, και εφόσον βέβαια υπάρξει νόμιμη διοίκηση.

Ακολούθως θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία επιλογής, και μετά τις διαπραγματεύσεις για τους όρους εισόδου του στην εταιρεία, να γίνει η ανάδειξη του τελικού αναδόχου. Τότε μόνο θα μπορέσει να προχωρήσει η υποβολή ενός σχεδίου εξυγίανσης. Η όλη διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του χρόνου.

Και για τον λόγο αυτό, η δικαστική απόφαση για την τοποθέτηση της υπηρεσιακής διοίκησης ώστε να «πέσει» η ενδιάμεση χρηματοδότηση στην Creta farms και να πληρωθούν οι μισθοί, θα είναι κρίσιμη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν εμπλεκόμενοι παράγοντες, για την εταιρεία θα είναι «Η μάχη της Κρήτης».