Η LVMH εξαγόρασε την Tiffany έναντι 16,2 δισ. δολαρίων

Η LVMH εξαγόρασε την Tiffany έναντι 16,2 δισ. δολαρίων

Στην εξαγορά της εταιρείας κοσμημάτων Tiffany & Co. έναντι του ποσού των 16,2 δισ. δολαρίων προχώρησε ο γαλλικός όμιλος LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, με την οριστική συμφωνία των δύο πλευρών να αναφέρει πως για κάθε μετοχή η LVMH θα καταβάλει σε μετρητά το ποσό των 135 δολαρίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στην LVMH να ενισχύσει το μερίδιό της στην αγορά των ΗΠΑ αλλά και συνολικότερα τη θέση της στην παγκόσμια αγορά κοσμημάτων, ενώ σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν η εξαγορά θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2020.

«Έχουμε τη φιλοδοξία να κάνουμε να λάμψει αυτή η εμβληματική μάρκα χρησιμοποιώντας όλη τη φροντίδα και όλη την αποφασιστικότητα που αναπτύξαμε για όλους τους οίκους που ενώθηκαν μαζί μας στη διάρκεια της ιστορίας μας», σχολίασε ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της LVMH Μπερνάρ Αρνό, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η Tiffany είναι «μια επιχείρηση που έχει μοναδική στον κόσμο κληρονομιά και θέση στην αγορά της υψηλής κοσμηματοποιίας» και η οποία «μας εμπνέει τεράστιο σεβασμό και μεγάλο θαυμασμό». «Χαιρόμαστε που θα της επιτρέψουμε να συνεχίσει να ακτινοβολεί στο μέλλον», υπογράμμισε ο Αρνό.

Η μετοχή της LVMH άνοιξε με κέρδη περίπου 1,8% σήμερα και ο διευθύνων σύμβουλος της Fra Tiffany, Αλεσάντρο Μπολιόλο, δήλωσε ότι η συναλλαγή θα «προσφέρει περαιτέρω στήριξη, πόρους και δυναμική». Οι εταιρείες ανέφεραν ότι αναμένουν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία στα μέσα του 2020. Η Tiffany σημείωσε στην ανακοίνωσή της ότι το συμβούλιο των διευθυντών της συνιστά στους μετόχους της την έγκριση της συναλλαγής με τη LVMH.

Από την δική του πλευρά, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Tiffany, Roger Farah, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το deal μεταξύ των δύο πλευρών, αναφέροντας πως «το Δ.Σ. κατέληξε ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή με την LVMH ανοίγει έναν συναρπαστικό δρόμο για τον όμιλο, ο οποίος εκτιμά την παρουσία της Tiffany και θα επενδύσει στα μοναδικά της assets και στο ισχυρό ανθρώπινο κεφάλαιό της, παρέχοντας ταυτόχρονα ένα εντυπωσιακά υψηλό τίμημα που παρέχει ασφάλεια στους μετόχους μας».

H Tifanny ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 1837 και αποτέλεσε επί δεκαετίες σημείο αναφοράς στην παγκόσμια αγορά κοσμημάτων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα στην προσπάθειά της να αναπτυχθεί περαιτέρω, ενώ το διάστημα 2015-2017 σημείωσε τις χειρότερές της επιδόσεις, ερχόμενη αντιμέτωπη με ζημιές και πτώση των πωλήσεων.

Το τίμημα των 135 δολαρίων ανά μετοχή αντιστοιχεί σε μία προσαύξηση 7,5% της τιμής που έκλεισε η μετοχή της Tiffany την Παρασκευή και είναι πάνω από 50% υψηλότερο από το επίπεδό της πριν από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη LVMH.

Τέλος, ο γαλλικός όμιλος είχε αρχικά προτείνει στις 15 Οκτωβρίου 120 δολάρια ανά μετοχή της Tiffany, η οποία είναι γνωστή για τις βέρες και τα διαμάντια της, πριν ανεβάσει αυτή την πρόταση σε περίπου 130 δολάρια την περασμένη εβδομάδα. Αυτή η τελευταία προσφορά είχε παρακινήσει την Tiffany να αποκαλύψει τους λογαριασμούς της στον LVMH, ο οποίος τελικά αποφάσισε να προτείνει 135 δολάρια ανά μέτοχή της Tiffany.

AP PHOTO