7ος χρόνος, ημέρα 2230η
Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021

Η Lufthansa αποπληρώνει την κρατική βοήθεια των 1,5 δισ. ευρώ μετά την αύξηση κεφαλαίου

Η Lufthansa αποπληρώνει την κρατική βοήθεια των 1,5 δισ. ευρώ μετά την αύξηση κεφαλαίου

Ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa ολοκλήρωσε την αύξηση κεφαλαίου των 2,16 δισ. ευρώ και χρησιμοποίησε μέρος των κεφαλαίων που άντλησε για να επιστρέψει στην κυβέρνηση την κρατική βοήθεια των 1,5 δισ. ευρώ καθώς προβλέπει ανάκαμψη των εργασιών της.

Η Lufthansa αποπλήρωσε την πρώτη από τις δύο δόσεις της κρατικής ενίσχυσης υβριδικών κεφαλαίων που έλαβε από τη γερμανική κυβέρνηση το 2020, που πολλοί ονόμασαν «σιωπηρή συμμετοχή του κράτους» στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Σύντομα θα ακολουθήσει και η αποπληρωμή της δεύτερης δόσης περίπου 1 δισ. ευρώ πριν το τέλος της φετινής χρονιάς.

«Κρατήσαμε την υπόσχεση μας και επιστρέψαμε μεγάλο μέρος των σταθεροποιητικών κεφαλαίων νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Είμαστε σίγουροι για το μέλλον», δήλωσε ο επικεφαλής του αερομεταφορέα Carsten Spohr.

Η ζήτηση για πτήσεις, ιδιαίτερα για επιχειρηματικά ταξίδια, ανακάμπτει καθημερινά παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Σημειώνεται ότι η Lufthansa αποπλήρωσε και δάνειο 1 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση τον Φεβρουάριο.

Η αύξηση κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης ολοκληρώθηκε την εβδομάδα που πέρασε με τη συμμέτοχη των μετόχων να φτάνει το 98,36% και τις αδιάθετες μετοχές να πωλούνται στην αγορά.

Πέρυσι η Lufthansa ενισχύθηκε με πακέτο διάσωσης ύψους 9 δισ. ευρώ για να ανταπεξέλθει στο χτύπημα της πανδημίας COVID-19.

Mε το πακέτο διάσωσης το γερμανικό Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Οικονομικής Σταθεροποίσης (ESF), απέκτησε συμμετοχή 15% στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η συμμετοχή αυτή έπεσε στο 14,09% με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης έχει δεσμευτεί να μην πουλήσει μετοχές της Lufthansa τους επόμενους έξη μήνες αλλά θα ρευστοποιήσει όλη τη συμμετοχή του εντός 24 μηνών μετά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, εφόσον ο αερομεταφορέας αποπληρώσει τις δύο δόσεις κρατικής βοήθειας.