Η λεπτή γραμμή που χωρίζει το «φως» από το «σκοτάδι» στο ΧΑ

Η λεπτή γραμμή που χωρίζει το «φως» από το «σκοτάδι» στο ΧΑ

Του Βασίλη Γεώργα

Μάντεις δεν είμαστε, ούτε αναλυτές ή διαχειριστές κεφαλαίων για να έχουμε άποψη για τις μετοχές και γενικά τις επενδύσεις. Δεν ξέρουμε να σας πούμε αν οι μετοχές σας θα πάνε πάνω ή κάτω. Ευτυχώς, όμως, η δουλειά που κάνουμε μας δίνει τη δυνατότητα να συνομιλούμε με σοβαρούς επαγγελματίες που διαχειρίζονται εκατομμύρια και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη ανθρώπων που έχουν λεφτά και επενδύουν ήδη από πολύ πιο δύσκολες εποχές σε σύγκριση την σημερινή. 

«Μικροί» και μεγάλοι επενδυτές έχουν αναστατωθεί τις τελευταίες ημέρες από το μακροβούτι των μετοχών στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Δεν είναι και λίγο οι τράπεζες να χάνουν το ? της αξίας τους σε δύο μέρες και η αγορά συνολικά να μετρά απώλειες πάνω από 6% μετά από ένα εκλογικό αποτέλεσμα που είχε χαρακτηριστεί ως «ιδανικό» για τις αγορές.

Πολλοί είχαν ποντάρει τα λεφτά τους σε ένα μετεκλογικό ράλι στο Χρηματιστήριο από τη στιγμή που θα υπήρχε αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά από τόσα χρόνια,  και σήμερα βρίσκονται να καταγράφουν απώλειες και να βυθίζονται στην απογοήτευση γιατί δεν τους «βγήκε» το κερδοσκοπικό ποντάρισμα. Στους επενδυτές αυτούς δεν έχει να πει κανείς πολλά.

Έχουμε μόνο να δείξουμε έναν χρηματιστηριακό δείκτη που βρίσκεται στο «σημείο μηδέν» και να μεταφέρουμε το ερώτημα που μας θέτουν οι επαγγελματίες της αγοράς, να αναρωτηθούμε  αν τα πράγματα θα πάνε καλύτερα ή χειρότερα από εδώ και πέρα.

Ακούγοντας τις απόψεις διαχειριστών και αναλυτών, συμπεραίνει κανείς πως ένας ακόμη κύκλος προεξόφλησης αποτυπώθηκε ήδη στις τιμές των μετοχών με την άνοδο από τις 592 μονάδες στις 900 μονάδες, και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο «χωνέματος» των νέων επιπέδων της αγοράς.

Στατιστικά και μόνο να αναφέρουμε ότι παρά την ισχυρή διόρθωση των μετεκλογικών συνεδριάσεων, ο Γενικός Δείκτης έχει ανέβει 37% από τις αρχές του χρόνου,  ο τραπεζικός κλάδος 67,5% και ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης 31%, με τις αποδόσεις επιμέρους μετοχών να είναι πολλαπλάσιες. Οι συνεδριάσεις με θετικό πρόσημο είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές με πτώση (86 έναντι 46).

Μπορεί κανείς να πει πολλά για το αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το φιλοεπενδυτικό προφίλ, το κοστολογημένο οικονομικό πρόγραμμα, τους πολλούς τεχνοκράτες οι οποίοι γνωρίζουν τις ανάγκες της αγοράς και έχουν σχέδια εκσυγχρονισμού, θα επιτύχει να δείξει έργο στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα ώστε να δικαιολογήσει τις προσδοκίες.

Μπορεί επίσης να πει κανείς πολλά για τις επιφυλάξεις των δανειστών της χώρας, τη διακύβευση να επιτευχθούν οι αυστηροί δημοσιονομικοί όροι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% φέτος, και την ανησυχία που δεν έπαψε ποτέ να υφίσταται για την τελική λύση που θα επιλεγεί ώστε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών, να εξουδετερωθεί η ωρολογιακή βόμβα της ΔΕΗ, να μπει σε ράγες υλοποίησης η εμβληματική επένδυση του Ελληνικού και να τρέξουν με ταχείς ρυθμούς οι πρωτοβουλίες ελάφρυνσης των τραπεζικών ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια.

Όλα τα παραπάνω απεικονίζονται σε ένα και μόνο χρηματιστηριακό διάγραμμα το οποίο και παραθέτουμε.

Είναι αυτό του δείκτη FTSE Large cap 25 με σημείο αναφοράς την περιοχή των 2.250 μονάδων από όπου και ξεκίνησε η διόρθωση των προηγούμενων ημερών, με άγνωστη προς το παρόν κατάληξη.

Είναι μια εικόνα που πολλοί την βλέπουν, λίγοι όμως μπορούν ακόμη να αντιληφθούν την εξαιρετικά μεγάλη σημασία που της αποδίδουν αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων.

Αν θα μπορούσαμε να την περιγράψουμε με λίγα λόγια, είναι η ζώνη που χωρίζει το «φως» από το «σκοτάδι» στο Χρηματιστήριο και στην πραγματική οικονομία που από κοινού συνθέτουν οι επιχειρήσεις και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Εφόσον οι δυνάμεις της αγοράς αποδειχθούν ισχυρές σε βαθμό που να διασπαστεί το επίπεδο των 2.250 μονάδων σε επίπεδο FTS Large Cap, και αντίστοιχα των 900 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη,  τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια νέα εποχή για τις ελληνικές μετοχές. Μια εποχή που σύμφωνα με αναλυτές θα σηματοδοτήσει μια μεγάλη, μακροχρόνια αλλαγή της οικονομίας και θα ανοίξει τον δρόμο για σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. 

Το θετικό μήνυμα είναι πως στο Χρηματιστήριο το σημείο καμπής βρίσκεται μια ανάσα από τα σημερινά επίπεδα τιμών. Το αρνητικό είναι πως η πρώτη προσπάθεια υπέρβασης και αλλαγής σελίδας δεν στέφθηκε με επιτυχία και πυροδότησε πωλήσεις. Είναι στο χέρι της νέας κυβέρνησης  να πείσει λόγω και έργω ότι μπορεί να γυρίσει την σελίδα της 20ετούς απαξίωσης στο ελληνικό χρηματιστήριο και την οικονομία.

Το διάγραμμα του δείκτη FTSE Large Cap