8ος χρόνος, ημέρα 2473η
Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022

Η Lamda Development ανεβάζει ταχύτητες στο Ελληνικό – Η επιλογή της Hill

Η Lamda Development ανεβάζει ταχύτητες στο Ελληνικό – Η επιλογή της Hill

Η ανάθεση στην εταιρεία συμβούλων Hill International των υπηρεσιών project management για τα έργα υποδομής και τις εργασίες διαμόρφωσης του τοπίου αποδεικνύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Lamda Development που πρόκειται να επενδύσει συνολικά κεφάλαια 8 δισ. ευρώ για την μεγαλύτερη αστική ανάπλαση των τελευταίων δεκαετιών. Ταυτόχρονα, η σύμπραξη με τη Hill International, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, φανερώνει το στρατηγικό προσανατολισμό της εισηγμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων για τη διεύρυνση των συνεργασιών με τους καλύτερους παίκτες στον τομέα τους. Η Hill International θα αναλάβει τον συντονισμό και την επίβλεψη -υποστηρίζοντας την Lamda Development- των εργασιών που αφορούν την υλοποίηση του μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου, όλων των ανοιχτών χώρων, όπως και του συνόλου των έργων υποδομής.

Εκτιμάται ότι, ήδη, σε αυτή την πρώτη φάση, των εργασιών στο Ελληνικό με project manager την Hill, θα επαναπατριστεί στη χώρα μας σημαντικός αριθμός Ελλήνων μηχανικών που ζει και εργάζεται, εδώ και πολλά χρόνια, στο εξωτερικό. Το brain regain εξάλλου, είναι ένα από τα «παράπλευρα» έμμεσα οφέλη της επένδυσης στο Ελληνικό στα οποία προσβλέπει και η Lamda Development με επικεφαλής τον Οδυσσέα Αθανασίου.

Όσον αφορά τη Hill International, διαθέτει διακριτή παρουσία στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια, ενώ ένα από τα έργα στην αθηναϊκή Ριβιέρα, όπου έχει συμμετάσχει ως σύμβουλος, περιλαμβάνει την αναβάθμιση του Αστέρα Βουλιαγμένης και την μετατροπή του στο υπερσύγχρονο ξενοδοχείο Four Seasons. Υλοποιεί ακόμη, και την μαρίνα που θα βρίσκεται στο ξενοδοχειακό θέρετρο της Βουλιαγμένης. Έχει ακόμη, αναλάβει το συνολικό συντονισμό (project management) των κτιριακών έργων που σχετίζονται με την πρωτοβουλία για την υγεία του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και συμμετέχει στην κοινοπραξία που έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση του έργου επέκτασης της λιμενικής υποδομής του έκτου προβλήτα του ΟΛΘ.

Δίχως αμφισβήτηση, το Ελληνικό είναι το μεγαλύτερο project της Hill International στην χώρα μας και γι’ αυτό ο επικεφαλής της εταιρείας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη Μανώλης Σιγάλας έχει κάνει λόγο «για έργο των έργων».

Αντίστροφη μέτρηση

Μία ακόμη απτή ένδειξη ότι η Lamda, αν και αθόρυβα, δουλεύει εντατικά για την εκκίνηση του έργου στο Ελληνικό σχετίζεται με τη δημιουργία γραφείων στο Ελληνικό. Τα στελέχη, δηλαδή, της εταιρείας, που είναι επιφορτισμένα με το έργο του Ελληνικού, θα μετεγκατασταθούν στο κτίριο γραφείων που βρίσκεται στην οδό Ελληνικού, έναν μικρό παράδρομο της Λεωφ. Ποσειδώνος, στο Ελληνικό, ώστε να παρακολουθούν από κοντά την πρόοδο υλοποίησης της επένδυσης.

Το επόμενο σημαντικό ορόσημο του έργου περιλαμβάνει το οικονομικό κλείσιμο της σύμβασης παραχώρησης που αναμένεται έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου, δηλαδή το αργότερο ένα μήνα μετά το Πάσχα.

Προϋπόθεση βέβαια, γι’ αυτό είναι να πραγματοποιηθεί η διανομή των δικαιωμάτων της έκτασης από το υπουργείο Οικονομικών, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Στη συνέχεια αναμένεται να καταβληθεί από την εταιρεία η πρώτη δόση, ύψους 315 εκατ. ευρώ, του τιμήματος των 900 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει στη δημιουργία στην έκταση των πρώτων εργοταξίων.