Η Λαγκάρντ θέλει να αλλάξει την αποστολή της ΕΚΤ

Η Λαγκάρντ θέλει να αλλάξει την αποστολή της ΕΚΤ

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Ηράκλειος άθλος χαρακτηρίζεται από ξένους αναλυτές η αποστολή της Κριστίν Λαγκάρντ. Ποια είναι όμως η πραγματική αποστολή της; Αυτή που αναφέρεται στο καταστατικό της ΕΚΤ ή να προετοιμάσει και πάνω απ' όλα να θωρακίσει την Ευρωζώνη για την επόμενη μεγάλη κρίση; Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, την πρώτη που παραθέτει η Λαγκάρντ από το νέο της πόστο, θα δώσει το στίγμα της θητείας της αλλά δεν θα αποκαλύψει το σύνολο των προθέσεών της.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου τον Νοέμβριο του 2011 ο Ντράγκι ανακοίνωσε τη μείωση των επιτοκίων, ωστόσο οι συνθήκες δεν είναι ίδιες και δύσκολα θα εντυπωσιάσει τις αγορές η Λαγκάρντ. Παρ' όλα αυτά, η νέα Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης θα προχωρήσει σε μία συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας της ΕΚΤ μέσα στους επόμενους μήνες και οι πληροφορίες αναφέρουν πως όλα τα θέματα θα βρεθούν στο τραπέζι. Από αυτά που θεωρούνται ταμπού όπως η αλλαγή του στόχου για τον πληθωρισμό από το «κοντά αλλά χαμηλότερα από 2%» που βρίσκεται σήμερα, μέχρι τα πιο επίκαιρα όπως η αγορά «πράσινων» ομολόγων, η ισότητα των δύο φύλων και τα «κόκκινα» δάνεια.

Πολλοί αναρωτιούνται τι δουλειά έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ασχολείται με την κλιματική αλλαγή ή την ισότητα των φύλων και γιατί να πρέπει να αλλάξει η αποστολή της, όμως στην εποχή της Λαγκάρντ όλα είναι πιθανά. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ακόμα και η μετάλλαξή της σε έναν οργανισμό που θα μπαίνει ακόμα περισσότερο στα… χωράφια των πολιτικών, ακόμη και σε σύγκριση με τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ήταν ο πρώτος που τόλμησε να ξεφύγει από τα στενά τεχνοκρατικά πλαίσια που ορίζουν το ρόλο του κεντρικού τραπεζίτη.

Ο Ντράγκι αφήνει, επίσης, πίσω του μία πιο προσωποκεντρική ΕΚΤ και σε αυτό το μονοπάτι θα περπατήσει και η νέα πρόεδρος αφού καθ' όλη τη διαδρομή της μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι θέλει να πρωταγωνιστεί. Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, που επελέγη για την πολύ σημαντική αυτή θέση οι αγορές ανέμεναν ότι θα κυριαρχήσει μια πιο πολιτική παρά τεχνοκρατική αντίληψη στην Γκροσμαρκτχάλε της Φρανκφούρτης. Όπως πολύ εύστοχα έγραψε χθες η Wall Street Journal, η Λαγκάρντ πρέπει να είναι καλή στις διαπραγματεύσεις αλλά και στο να… κλείνει τρύπες, σαν υδραυλικός ένα πράγμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα ξεκινήσει έναν ευρύ διάλογο ο οποίος θα εξελιχθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, κατά τη διάρκεια του οποίου όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα καταθέσουν τις απόψεις τους για το που πρέπει να εστιάσει η ΕΚΤ τα επόμενα χρόνια. Η πολιτική περσόνα της Λαγκάρντ αναμένεται να κυριαρχήσει και με τη Γερμανία να βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτική αστάθεια, η νέα επικεφαλής της Ευρωτράπεζας εκτιμάται πως θα έχει το χρόνο και κυρίως το χώρο να θέσει επί τάπητος όλα τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την Ευρωζώνη.
Από τα αρνητικά επιτόκια και τις διαρκείς ενέσεις ρευστότητας μέχρι την εγγύηση των καταθέσεων και το μεγάλο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Λόγων των κόκκινων δανείων η Ελλάδα δεν θα μπορούσε παρά να έχει σημαντικό ρόλο στα πλάνα της Γαλλίδας προέδρου της ΕΚΤ. Ο Ηρακλής και οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες που ενδεχομένως εξεταστούν για την Ελλάδα είναι το βασικό θέμα όταν η συζήτηση πηγαίνει στα NPEs. Η Ιταλία δείχνει να καθαρίζει, η Πορτογαλία είναι πολύ κοντά και η Κύπρος έχει δρόμο μπροστά της αλλά και πολύ μικρό όγκο δανείων με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει λιγότερο τους προβολείς.