Νέο μέτωπο κατά της Κίνας ανοίγει ο Τραμπ

Νέο μέτωπο κατά της Κίνας ανοίγει ο Τραμπ

Νέο μέτωπο κατά της Κίνας φέρεται να ανοίγει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σχεδιάζει να επιβάλλει εμπόδια σε κινεζικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ αλλά και να περιορίσει τις εξαγωγές τεχνολογίας στην Κίνα. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η αμερικανική κυβέρνηση, καταρτίζει νέους κανόνες που θα απαγορεύουν σε εταιρείες, των οποίων το 25% και άνω του μετοχικού κεφαλαίου είναι κινεζικής ιδιοκτησίας, να εξαγοράζουν αμερικανικές εταιρείες που κατέχουν «σημαντικές τεχνολογίες». Σύμφωνα με το Reuters, υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το παραπάνω ποσοστό ενδέχεται να μεταβληθεί μέχρι την ανακοίνωση των μέτρων.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ καταρτίζουν σχέδια για να υπάρξουν «αυστηρότεροι» έλεγχοι των εξαγωγών προς την Κίνα, ώστε να μην περιέρχονται τεχνολογίες που χαρακτηρίζονται σημαντικές για την αμερικανική βιομηχανία σε κινεζικά χέρια.

Τα δύο αυτά μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν έως το τέλος της εβδομάδας με απώτερο στόχο να πλήξουν το Made in China 2025 - μια πρωτοβουλία της Κίνας προκειμένου να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία.