Η κυβέρνηση θρέφει τη φοροδιαφυγή

Η κυβέρνηση θρέφει τη φοροδιαφυγή

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τη στιγμή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη διογκώνονται συνεπεία των πολλαπλών φόρων που επιβάλλονται σχεδόν σε ετήσια βάση, ουδεμία κίνηση γίνεται από την κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Αντίθετα έχουν καταργηθεί τα πρόστιμα, οι έλεγχοι έχουν ελαχιστοποιηθεί, το περιουσιολόγιο έχει παραπεμφθεί στις καλένδες, ενώ δεν φαίνεται προς το παρόν να προχωράει το σχέδιο διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το σύστημα  taxis, καθώς και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια.

Το όργιο φοροδιαφυγής καλύπτεται από τα νέα σκληρά μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα (στη φορολογία εισοδήματος και στους φόρους κατανάλωσης) ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση αφήνει την ασυδοσία στην αγορά, όπως δυσκολεύει τις ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες ακόμα και σήμερα αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν να είναι στο δρόμο για τις εμποδίσουν. Οι υποσχέσεις των κυβερνώντων έχουν μείνει στα χαρτιά καθώς ποτέ δεν ήθελαν να εφαρμόσουν μέτρα που προφανώς θα βοηθούσαν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση θα έπρεπε:

1. Να έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία τα ηλεκτρονικά τιμολόγια. Αν και οι συζητήσεις ξεκίνησαν το 2014, ωστόσο ακόμα δεν έχει εφαρμοσθεί. Με το ηλεκτρονικό τιμολόγιο οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στις επιχειρηματικές συναλλαγές περιορίζοντας σημαντικά τα πλαστά τιμολόγια και τη φοροδιαφυγή. Ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο μειώνονται και τα κόστη των επιχειρήσεων. Εφόσον λειτουργήσεις το ηλεκτρονικό τιμολόγιο αυτό θα αποστέλλεται από τον εκδότη του – κατά κύριο λόγο μέσω μιας εταιρείας παρόχου η οποία θα αναλαμβάνει και την πιστοποίηση της αυθεντικότητας του τιμολογίου – σε ειδική ηλεκτρονική βάση της διατραπεζικής εταιρείας «ΔΙΑΣ». Ο λήπτης του τιμολογίου θα ενημερώνεται για την έκδοσή του και θα επιλέγει πότε θα προχωρήσει στην εξόφλησή του. Η εξόφληση θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω e-banking, Η μαζική χρήση μιας τέτοιας υπηρεσίας, επιτρέπει στις φορολογικές αρχές να αποκτήσουν πρόσβαση στις επιχειρηματικές συναλλαγές.

2. Να έχει εφαρμοσθεί το περιουσιολόγιο. Θα έπρεπε έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2016. Η καθυστέρηση στην κατάθεση των σχετικών διατάξεων αλλά και το πεπερασμένο ηλεκτρονικό σύστημα taxis καθιστούν αδύνατη τη δημιουργία του περιουσιολογίου στο οποίο θα συμπεριληφθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων.  Η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων δεν έχει προς το παρόν καμία ενημέρωση για τα δεδομένα που θα εισαχθούν στο φάκελο του κάθε φορολογούμενου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιολογήσει ακόμα εάν η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα. Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι το σύστημα θα επιβαρυνθεί περαιτέρω ενώ υπογραμμίζουν ότι ενδεχομένως να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερα προβλήματα στις υπάρχουσες εφαρμογές.

3. Από τις αρχές του 2016 θα έπρεπε να έχει γίνει η σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τις αποδείξεις που συγκεντρώνονται με τις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Δηλαδή για να έχει κάποιος το αφορολόγητο θα πρέπει να συγκεντρώνει τις αποδείξεις μόνο με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες. Ταυτόχρονα είχε εκφρασθεί από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος η πρόθεση να γίνει υποχρεωτική η χρήση των καρτών στις συναλλαγές των φορολογούμενων. Επίσης, οι φορολογούμενοι δεν γνωρίζουν αν θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις για το 2016 καθώς δεν υπάρχει από τη νομοθεσία σχετική υποχρέωση.