Η κυβέρνηση εξετάζει νέα έκδοση ομολόγου, για να αποπληρώσει το ΔΝΤ

Η κυβέρνηση εξετάζει νέα έκδοση ομολόγου, για να αποπληρώσει το ΔΝΤ

Την έκδοση νέου ομολόγου έως το καλοκαίρι σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποπληρώσει μέρος των δανείων που έχει παραχωρήσει στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με έλληνα αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο Reuters.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Reuters, ο κυβερνητικός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, ανέφερε ότι «θα είναι νέα έκδοση ή ανανέωση παλαιότερης, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται οι αγορές». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει ακόμα τελική απόφαση για τη χρονική στιγμή της έκδοσης».

Δεύτερη κυβερνητική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο επιβεβαίωσε το σχεδιασμό, λέγοντας ότι η νέα έκδοση ενδεχομένως θα γίνει στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Σύμφωνα με εκείνον, το ύψος του ομολόγου θα είναι 2 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει το άρθρο, σύμφωνα με τον ελληνικό προϋπολογισμό η κυβέρνηση στοχεύει αυτό το έτος στην άντληση ποσού ύψους 7 δισ. από τις αγορές, εκ των οποίων έλαβε ήδη τα 5 με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου.

Επιπλέον, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό και ανέφερε έτερη πηγή στο Reuters, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να εξοφλήσει το ακριβό δάνειο της χώρας από το ΔΝΤ, εφόσον συνηγορήσουν σε αυτό οι δανειστές της. 

Το ποσό θα είναι «όχι λιγότερο από 2 και όχι περισσότερο από 4 δισ.» σημείωσε η τρίτη πηγή στο Reuters. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει να αποπληρώσει 9,3 δισ. ευρώ έως το 2024 στο ΔΝΤ. Το εν λόγω δάνειο έχει επιτόκια που φτάνουν ως το 5%, σε αντίθεση με το 0,9% των ευρωπαϊκών δανείων στην Ελλάδα. 

Όπως υπογράμμισε ωστόσο η πηγή του Reuters, για να γίνει αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη δεύτερη μεταπρογραμματική αξιολόγηση και να λάβει την τελική έγκριση των θεσμών για την επαναγορά του δανείου από το ΔΝΤ.