Η κυβέρνηση επιμένει για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών

Η κυβέρνηση επιμένει για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής, το οποίο συνεδρίασε υπό τον κ. Δραγασάκη, το σχέδιο Κατρούγκαλου για το νέο ασφαλιστικό.

Ωστόσο ο υπουργός Εργασίας απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για το κύριο θέμα του ποσοστού αναπλήρωσης, που θα καθορίσει  το ύψος των περικοπών παλαιών και νέων συντάξεων. Θα ακολουθήσει εντός των προσεχών ημερών συνεδρίαση του  υπουργικού συμβουλίου ώστε  το νέο ασφαλιστικό να ψηφιστεί εντός του Δεκεμβρίου.

Ο Υπουργός Εργασίας, μετά το τέλος της συνεδρίασης, τόνισε ότι πρέπει να αναζητηθούν επιπλέον πόροι για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος μετά την εκμηδένισή τους λόγω των μνημονιακών πολιτικών. Συμπλήρωσε ότι με το νέο ασφαλιστικό επιδιώκεται η δίκαιη κατανομή των παροχών, και για τις νεότερες γενιές, χωρίς ειδικά προνόμια.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο στόχος  της κυβέρνησης είναι ένα "βιώσιμο" και "δίκαιο" ασφαλιστικό σύστημα το οποίο θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

- Tην "Εθνική Σύνταξη" η οποία θα δίνεται ακόμα και σε μακροχρόνια ανέργους.

- Πάνω από την "Εθνική Σύνταξη" -την οποία θα παίρνει κατά  όποιος έχει ασφαλιστεί κατά τουλάχιστον 15 χρόνια σύμφωνα με κυρίαρχα σενάρια- θα "χτίζει" ο κάθε ασφαλισμένος τη σύνταξή του ανάλογα με τις εισφορές τις οποίες έχει καταβάλει με βάση ένα σύστημα "αναδιανεμητικό καθορισμένων παροχών".

- Θα υπάρξει ένα Ταμείο Ασφάλισης με ενιαίους κανόνες για όλους.

Ο Υπ. Εργασίας επισήμανε, επίσης, ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής απασχόλησε ιδιαίτερα το ζήτημα της "ανακεφαλαίωσης του ασφαλιστικού συστήματος", μετά τις απώλειες που έχουν υποστεί τα αποθεματικά τους.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου, είναι η "προστασία των συντάξεων στο μέγιστο δυνατό". Γι'' αυτό η κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει προς τους δανειστές στην πρόταση της για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Τέλος ο Υπ. Εργασίας δήλωσε πως ο "κοινωνικός διάλογος" θα συνεχιστεί σε "υψηλότερο πολιτικό επίπεδο".

Ο κ. Κατρούγκαλος σε σχετικό  υπόμνημα για το ασφαλιστικό περιγράφει τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι  το έλλειμμα του συστήματος έφτασε στο 4% του ΑΕΠ , 12 δις χάθηκαν με το PSI  ενώ  εξαερώθηκε το 30% των εισφορών εξαιτίας της ανεργίας και της αύξησης των ελαστικών μορφών απασχόλησης . Επίσης κατά 21, 8% μειώθηκαν οι μισθοί, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερβαίνουν τα 13 δις ενώ σε 330.000 ανέρχονται τα εκκρεμή αιτήματα για καταβολή συντάξεων.

Διαβάστε ακόμα:

- «Ντρίμπλες» Κατρούγκαλου για να αποφύγει τις οριζόντιες περικοπές