Η κυβέρνηση αρνείται να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα

Η κυβέρνηση αρνείται να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Την ιδεοληπτική της στάση σε οτιδήποτε σχετίζεται με την ιδιωτική πρωτοβουλία αποδεικνύει για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση. Το ασφαλιστικό έχει καταρρεύσει, το σύστημα Υγείας το ίδιο, ενώ το κράτος είναι ανήμπορο να στηρίξει τους πολίτες μετά από μία μεγάλη φυσική καταστροφή, όπως αυτές που δυστυχώς βιώσαμε σε Μάνδρα και Μάτι.

Όσο και αν ο ιδιωτικός τομέας προσπαθεί να πείσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι η σύμπραξη μεταξύ των δύο πλευρών για ένα νέο συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά και σε θέματα υγείας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, θα ωφελήσει το σύνολο των πολιτών, τόσο η κυβέρνηση δείχνει την αδιαφορία της για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αυτό έγινε ιδιαίτερα αντιληπτό κατά τη χθεσινή εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε, με αφορμή την 102η Γενική της Συνέλευση, στο Μέγαρο Μουσικής. Εκεί, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ τόνισε τρία νούμερα ιδιαίτερης σημασίας. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το αποθεματικό που διαθέτουμε ως λαός για τις συντάξεις διαμορφώνεται στο 0,8% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ ανέρχεται σε 134%.

Το δεύτερο νούμερο είναι το 5,5 όσα δηλαδή και τα δισεκατομμύρια που πλήρωσαν από την τσέπη τους οι Έλληνες πολίτες για υπηρεσίες Υγείας. Μάλιστα, ο κ. Σαρρηγεωργίου σημείωσε ότι τα ποσά που έδωσαν ως αποζημίωση οι ασφαλιστικές δεν ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ, αφού οι περισσότεροι δεν έχουν ιδιωτικό πρόγραμμα.

Το τρίτο νούμερο αφορά στις φυσικές καταστροφές. Αν χτυπήσει την ελληνική επικράτεια ένας πολύ μεγάλος σεισμός θα χρειαστεί να δαπανηθούν 9 δισ. ευρώ για τις ζημιές σε κατοικίες. Και αν το συγκεκριμένο ποσό μοιάζει καταστροφολογικό, είναι το ποσό για το οποίο αντασφαλίζονται οι ασφαλιστικές. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις το 15% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένες.

Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, τα περιμένουμε σήμερα από το κράτος, ενώ θα μπορούσε να συνδράμει ο ιδιωτικός τομέας. Με τον πρόεδρο της ΕΑΕΕ συμφώνησε τόσο ο Κυριακός Μητσοτάκης, όσο και ο Γιάννης Στουρνάρας. Αυτός που δεν έδειξε να συμφωνεί ήταν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Τι μας είπε ο Δημήτρης Λιάκος; Στην ουσία απολύτως τίποτα. Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ όχι μόνο χάλασε το κλίμα αισιοδοξίας αλλά και λίγο έλειψε να πει στις ασφαλιστικές εταιρείες ότι έχουν περισσότερη τύχη… εκτός Ελλάδος. Μάλιστα, αναφέρθηκε επανειλημμένα σε παλιές «αμαρτίες» του ασφαλιστικού κλάδου.

Είναι τέτοια η σύμπλευση των θεσμικών – εκτός κυβέρνησης - παραγόντων που αν ήταν ήδη πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης, θα μιλούσαμε για την έναρξη της διαδικασίας μετάβασης σε μία νέα εποχή τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για τον ευρύτερο ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ θα διαμορφώσει το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή ενός συστήματος τριών πυλώνων αλλά και για τη συνεργασία κράτους και ιδιωτικού τομέα στα υπόλοιπα φλέγοντα ζητήματα. Μέχρι και για αξιοποίηση των τεχνολογικών εφαρμογών έτσι ώστε να επιβραβεύονται – ακόμη και από το κρατικό σύστημα – όσοι κάνουν υγιεινή ζωή μίλησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και επειδή ο κ. Λιάκος εξέφρασε τις ανησυχίες του για την αξιοπιστία του κλάδου και παρέπεμψε τον διάλογο για τα επαγγελματικά ταμεία στο… μέλλον, όταν «είναι καλύτερες οι συνθήκες», ήρθε ο διοικητής της ΤτΕ να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στους διαφανείς όρους συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Είναι απαραίτητο, είπε ο κ. Στουρνάρας, ότι οι όροι αυτής της συνεργασίας πρέπει να είναι σαφείς σε όλους τους συμμετέχοντες και διαφανείς για τα μέλη και τους δικαιούχους του κάθε συστήματος. Εξήγησε δε, ότι για τα εν λόγω συστήματα απαιτείται η καθιέρωση υψηλών προτύπων λειτουργίας, τα οποία θα πρέπει να πληρούν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, προκειμένου να συμμετάσχουν.

Κατάλληλες διαδικασίες αδειοδότησης, αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις, εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης κινδύνων, συνιστούν αποτελεσματικά εργαλεία, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της πρόσβασης στην αγορά, τα οποία βεβαίως πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα με τους συγκεκριμένους ρόλους που θα αναλάβει η ιδιωτική ασφάλιση, πρόσθεσε.

Για τις συντάξεις, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως οι ασφαλιστικές έχουν την ευκαιρία να προβάλουν την εμπειρία τους σε συνταξιοδοτικά προγράμματα και να συμβάλουν, προς όφελος του καταναλωτή, στην αύξηση της αποταμίευσης στην Ελλάδα. Επιπλέον, μπορούν να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο και στο σύστημα Υγείας και στην κάλυψη ζημιών, αφού λόγω του χαμηλού ποσοστού ασφαλιστικής διείσδυσης που ανέκαθεν χαρακτήριζε την χώρα μας, το κόστος υγείας βαρύνει ολοένα και περισσότερο τους πολίτες.