Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υποψήφια της ΕΕ για την ηγεσία του ΔΝΤ

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υποψήφια της ΕΕ για την ηγεσία του ΔΝΤ

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από τη Βουλγαρία, επικράτησε του Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά από τρείς ψηφοφορίες και 12 ώρες συζητήσεων και κέρδισε το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Κρισταλίνα  Γκεοργκίεβα αναμένεται να οριστεί επικεφαλής του ΔΝΤ δεδομένου ότι είθισται τη θέση αυτή να καταλαμβάνει εκπρόσωπος της Ευρώπης όπως ορίζεται επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας εκπρόσωπος των ΗΠΑ. 

Κατά την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία έλαβει την πλειοψηφία του 55% των ψήφων των 28 κρατών της ΕΕ - δηλαδή τη στήριξη 16 κρατών-μελών-αντιπροσωπεύοντας τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού του μπλοκ - και να αναδειχθεί η υποψήφιος διάδοχος της Κριστίν Λαγκάρντ. Είχαν προηγηθεί δύο ψηφοφορίες εντός της ημέρας όπου κανείς υποψήφιος δεν συγκέντρωσε το ποσοστό που απαιτείται.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συνεχάρη την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για τη νίκη της.

Η υποψηφιότητα της Γκεοργκίεβα θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 6 Σεπτεμβρίου στο Ταμείο, που θα επιλέξει τον νέο γενικό του διευθυντή έως τις 4 Οκτωβρίου.

Η Γκεοργκίεβα πρόκειται να περάσει από δεύτερη ψηφοφορία μαζί με τους υποψηφίους από τις άλλες ηπείρους του πλανήτη για τη θέση που κατείχε μέχρι πρότινος η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Ολλανδός πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν ο μοναδικός συνυποψήφιος της Γκεοργκίεβα, έπειτα από την αποχώρηση τριών άλλων υποψηφιοτήτων.

Αδιέξοδο στις δύο πρώτες ψηφοφορίες

Νωρίτερα, είχε εξελιχθεί σε θρίλερ η προσπάθεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να καταλήξουν σε έναν υποψήφιο, στην «κούρσα» της διαδοχής της Κριστίν Λαγκάρντ.

Παρότι η Γκεοργκίεβα έλαβε τις περισσότερες ψήφους από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία, δηλαδή το 55%. Η Γερμανία και η Ολλανδία προέβαλαν ενστάσεις για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και ακολούθησαν διμερείς συναντήσεις, προκειμένου να ξεκαθαριστεί η κατάσταση, αναφέρει το Bloomberg για το τι είχε προηγηθεί.

Ποια είναι

Η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έχει πολύχρονη εμπειρία σε θεσμούς και διοικητικές θέσεις, ενώ προτάθηκε πολλές φορές για κορυφαία αξιώματα και έχει μεγάλη εμπειρία στον διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα. Στην Παγκόσμια Τράπεζα, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του επαγγελματικού της βίου πριν γίνει γενική της διευθύντρια το 2017, απέκτησε εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η 65χρονη οικονομολόγος κατείχε εξάλλου τη θέση της Επιτρόπου της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια από το 2010 έως το 2014, αφού χρειάστηκε να αντικαταστήσει την τελευταία στιγμή τον αρχικό υποψήφιο της Βουλγαρίας. Η Γκεοργκίεβα ήταν επίσης για έναν χρόνο, από το 2015 έως το 2016, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ αρμόδια για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους.

Ήταν μεταξύ αυτών που προτάθηκαν για τη διαδοχή του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέση που όμως εντέλει εξασφάλισε ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ.

Το 2016 ήταν φιναλίστ στη διαδικασία εκλογής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, θώκου που τελικά κατέλαβε ο Πορτογάλος Αντόνιο Γκουτέρες.

Ωστόσο η Γκεοργκίεβα, που γίνεται 66 ετών τη 13η Αυγούστου, ξεπερνά το όριο των 65 ετών που έχει ορίσει το ΔΝΤ και θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή των κανόνων για να γίνει επικεφαλής του Ταμείου.

 

Μιλά άπταιστα ρωσικά κι ανέπτυξε καλές σχέσεις με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια των ετών που ήταν επικεφαλής της διεύθυνσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Ρωσία, από το 2004 έως το 2007. Η καριέρα της στο ίδρυμα αυτό ξεκίνησε το 1993, έπειτα από μερικά χρόνια σπουδών, κυρίως στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στις ΗΠΑ.

Σε πολιτικό επίπεδο, ποτέ δεν υπήρξε αιρετή στη χώρα της, όπου οι συμπολίτες της την ανακάλυψαν με τον διορισμό της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανήκει στη μετριοπαθή και φιλοευρωπαϊκή δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού.