Η Κούβα αλλάζει

Η Κούβα αλλάζει

Μόλις δύο μήνες μετά την ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού πρόεδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Αβάνα οι πρώτες μεταρρυθμίσεις αλλάζουν την χώρα σε μια διαδικασία αναμόρφωσης της κουβανικής οικονομίας που άρχισε το 2008.

Η κυβέρνηση του Ραούλ Κάστρο νομιμοποιεί τη λειτουργία των ιδιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανοίγοντας λίγο περισσότερο την επί δεκαετίες κλειστή και αποκλεισμένη οικονομία της Κούβας ώστε να δοθεί μια νέα ώθηση έπειτα από 55 και πλέον χρόνια από την επιβολή του εμπάργκο από τις ΗΠΑ.

Παρά τη σθεναρή αντίσταση των σκληροπυρηνικών του κομμουνιστικού κόμματος, ο Ραούλ Κάστρο μετά την αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ άνοιξε την κουβανική οικονομία στους ξένους επενδυτές, ενώ είχε ήδη επιτρέψει στους Κουβανούς να απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες ώστε να δώσει ώθηση στην οικονομία. Χαρακτηριστικά από το 2008 έχει αυξηθεί ο αριθμός των επιτρεπόμενων επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε πάνω από 200, ενώ έχει καταστεί ευκολότερη η απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Οι αλλαγές δημοσιεύθηκαν σε ένα έγγραφο 32 σελίδων που περιλαμβάνει το σχέδιο του κόμματος για οικονομική ανάπτυξη και εγκρίθηκε από το Κογκρέσο, αναφέρει το BBC.

Ωστόσο, δεν προσδιορίζει ποιο ακριβώς θα είναι το καθεστώς των «ιδιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» ούτε διευκρινίζει αν αυτές θα έχουν το επιπλέον δικαίωμα να εισάγουν προμήθειες για τη λειτουργία τους ή να εξάγουν προϊόντα. 

Σύμφωνα ωστόσο με αναλυτές, η αλλαγή αυτή είναι ένα σημάδι αναγνώρισης από την πλευρά της κυβέρνησης του σημαντικού ρόλου που θα παίζουν στο μέλλον οι ιδιωτικές εταιρείες, παρότι ο κύριος όγκος παραγωγής θα παραμείνει στα χέρια της πολιτείας. Ένα ποσοστό από 20% έως 30% του εργατικού δυναμικού της Κούβας απασχολείται πλέον στον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των Αμερικανών τουριστών, με τα εστιατόρια σε ορισμένες περιοχές να αναφέρουν αύξηση της πελατείας τους κατά 50%, ενώ και η συμμετοχή ξένων εταιρειών από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική καταδεικνύει το αυξανόμενο ενδιαφέρον του διεθνούς επιχειρηματικού κόσμου για τις προοπτικές που ανοίγονται στην Κούβα.