Η Κομισιόν θα εφαρμόσει τις συστάσεις του Ευρ. Ελεγκτικού Συνέδριου για τα προγράμματα διάσωσης

Η Κομισιόν θα εφαρμόσει τις συστάσεις του Ευρ. Ελεγκτικού Συνέδριου για τα προγράμματα διάσωσης

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εφαρμόσει τις συστάσεις που προκύπτουν από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνέδριου για τα προγράμματα βοήθειας που δημοσιεύτηκε σήμερα, εξέφρασε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά από αξιολόγηση που πραγματοποίησε σε πέντε προγράμματα διάσωσης που σχεδιάστηκαν μετά το 2009 (Ουγγαρία, Ρουμανία, Λετονία, Ιρλανδία και Πορτογαλία), έκρινε ότι η αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν «γενικώς ελλιπής». Ωστόσο, οι ελεγκτές επισημαίνουν στην έκθεσή τους ότι τα προγράμματα πέτυχαν τους στόχους τους.

“Θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις εννιά συστάσεις που δίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο”, δήλωσε η Α.Μπράιντχαρτ, ενώ υπογράμμισε ότι “πρόκειται για μια κρίση χωρίς προηγούμενο", κατά την οποία οι ιθύνοντες κλήθηκαν να μάθουν πολλά και πολύ γρήγορα. Αναγνώρισε επίσης ότι υπήρχαν "συγκεκριμένες αδυναμίες" στην διαχείριση της κρίσης και μετέφερε τη "δέσμευση" της Επιτροπής να βελτιωθεί, χωρίς ωστόσο να επιβραδυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Τέλος, η ίδια εκπρόσωπος δήλωσε ότι “είναι σημαντικό ότι οι ελεγκτές αναγνώρισαν την επιτυχία των προγραμμάτων”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ