Η Κομισιόν προχωρά στο σχέδιο κατά των εξαγορών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων
FT

Η Κομισιόν προχωρά στο σχέδιο κατά των εξαγορών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα εντός του τρέχοντος μήνα το σχέδιο, το οποίο θα θέτει αυστηρά κριτήρια στις εξαγορές επιχειρήσεων από ομίλους εκτός Ευρώπης σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.

Στα τέλη Μαρτίου, η Κομισιόν εξέδωσε ένα πακέτο με κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων ώστε να αποφευχθούν επιθετικές εξαγορές σε επιχειρήσεις των κρατών μελών, ιδίως σε κλάδους όπως η υγεία, η ιατρική έρευνα, η βιοτεχνολογία και οι υποδομές που είναι απαραίτητες για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη. 

Στην πράξη, η Κομισιόν καλεί τα κράτη-μέλη να ενεργοποιήσουν τον υφιστάμενο μηχανισμό ελέγχου και να αξιοποιήσουν πλήρως τα εργαλεία που διαθέτουν βάσει της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας για να αποτρέψουν τις ροές κεφαλαίων από τρίτες χώρες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ασφάλεια της Ευρώπης ή τη δημόσια τάξη .

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε μάλιστα ότι "αν θέλουμε η Ευρώπη να βγει από αυτήν την κρίση τόσο ισχυρή όσο μπήκε, τότε πρέπει να λάβουμε προληπτικά μέτρα τώρα. Όπως σε κάθε κρίση, όταν τα βιομηχανικά και εταιρικά μας περιουσιακά στοιχεία μπορούν να υποστούν πιέσεις, πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια και την οικονομική μας κυριαρχία".

Μια από τις αφορμές για να κινηθεί πιο "επιθετικά" η ΕΕ δεν ήταν η Κίνα που συνήθως έρχεται πρώτη σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ.  Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών μέσων ο πρόεδρος των ΗΠΑ, φέρεται να προσέφερε "μεγάλα ποσά" για να εξαγοράσει την γερμανική εταιρεία CureVac που εργάζεται πάνω σε εμβόλιο για τον κορονοϊό, κάτι που προκάλεσε τις  έντονες αντιδράσεις του Βερολίνου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκετ Βερσταγκερ τόνισε εκ νέου ότι "τρίτες χώρες των οποίων οι εταιρείες συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς στην Ε.Ε. θα πρέπει να ανοίξουν τη δική τους αγορά δημοσίων συμβάσεων σε ευρωπαϊκές εταιρείες".

Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου μάλιστα, η Ολλανδική κυβέρνηση πρότεινε να προστεθεί ένας πυλώνας στον νόμο που αφορά τον ανταγωνισμό της ΕΕ, επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρεμβαίνει όταν εταιρείες που έχουν κρατική ενίσχυση προκαλούν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Ολλανδίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να έχει νέες εξουσίες για τη διεξαγωγή ερευνών σχετικά με μία επιχείρηση, εάν θεωρούσε ότι αυτή είχε "στρεβλωτική" συμπεριφορά χάρη στις κυβερνητικές επιδοτήσεις ή εάν θεωρείται ότι πραγματοποιεί υπερβολικά κέρδη, χάρη στην κυρίαρχη θέση στην αγορά της χώρας της.

Το ζήτημα αυτό άλλωστε, φέρνει κοντά την Γερμανία και τη Γαλλία οι οποίες συνεργάζονται στενά για το πώς η ΕΕ μπορεί να αλλάξει τους κανονισμούς της για τον ανταγωνισμό και τις κρατικές επιχορηγήσεις.