ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1991η
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

Η Κομισιόν εγκρίνει το κρατικό πακέτο βοήθειας στην Air France - KLM 

Η Κομισιόν εγκρίνει το κρατικό πακέτο βοήθειας στην Air France - KLM 

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τους όρους κρατικής χρηματοδότησης της Air France-KLM κατέληξαν Παρίσι και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν μαραθώνιων επαφών των δύο πλευρών.

«Είναι μία πολύ καλή είδηση για την Air France, για όλο τον γαλλικό κλάδο αερομεταφορών» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό LCI.

«Ήταν μια μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση, αλλά νομίζω ότι φθάσαμε σε μια καλή συμφωνία» έσπευσε να προσθέσει, κάνοντας λόγο για «δίκαιους και αναλογικούς» όρους.

Η νέα συμφωνία έρχεται να αυξήσει το μέγεθος της παραπάνω χρηματοδότησης, η οποία εντός της ημέρας θα εγκριθεί κι από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, χωρίς όμως να υπάρχουν λεπτομέρειες ούτε για το ύψος της στήριξης, ούτε για τα ανταλλάγματα που δόθηκαν.

Μόνο πέρυσι, η Air France-KLM έλαβε ενισχύσεις ύψους 10,4 δισ. ευρώ υπό τη μορφή κυβερνητικών δανείων, ενώ επεξεργάζεται ένα πολύπλοκο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης για να διαχειριστεί τον αυξανόμενο δανεισμό της.

Το σχέδιο έβρισκε εμπόδια από την ΕΕ, που έθετε ως προαπαιτούμενο για την εταιρεία να εγκαταλείψει landing slots στο αεροδρόμιο Ορλί στο Παρίσι.

Η Γαλλία και η Ολλανδία κατέχουν από σχεδόν 14% της Air France-KLM, με τη ολλανδική κυβέρνηση να διεξαγάγει ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αναφορικά με δάνειο 1 δισ. ευρώ και παραχωρήσεις landing slots στο αεροδρόμιο Σχίπολ του Άμστερνταμ.