Η Κομισιόν χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,2% - Απογοητεύουν οι επενδύσεις

Η Κομισιόν χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,2% - Απογοητεύουν οι επενδύσεις

Σε νέες προειδοποιήσεις για την ελληνική οικονομία προχωρά η Κομισιόν στις εαρινές της εκτιμήσεις, χτυπώντας καμπανάκι για επενδύσεις και εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2% το 2019 και το 2020 (από 2,3% προηγουμένως). 

Η Κομισιόν χτυπά καμπανάκι τόσο για τις επενδύσεις που κατέγραψαν σημαντική οπισθοχώρηση, κυρίως λόγω της υποχρησιοποίησης του προϋπολογισμού για τις δημόσιες επενδύσεις, όσο και για σημαντικούς κινδύνους όπως οι εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις. 

Επιπλέον πίεση, εκτιμά η Επιτροπή, μπορεί να προέλθει από τις «πρωτοβουλίες πολιτικής που επηρεάζουν τη νομοθεσία για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων». 

Σε άλλο σημείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στο αφορολόγητο. «Kατά την πάγια τακτική, οι προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση εργασίας ότι τα ανώτατα όρια του προϋπολογισμού θα εκτελεστούν πλήρως. Η εν λόγω πρόβλεψη λαμβάνει υπόψη της την ανακοίνωση μη εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης το 2020, η οποία θα συζητηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Για το 2019, οπότε η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να ενδυναμωθεί στο 2,2%, η Επιτροπή επισημαίνει πως «η επιβράδυνση του εξωτερικού περιβάλλοντος θα έχει αρνητικό αλλά περιορισμένο αντίκτυπο στην εξαγωγική απόδοση της Ελλάδας, λόγω της χαμηλής ελαστικότητας που χαρακτηρίζει τη ζήτηση των βασικών εξαγωγικών αγαθών της Ελλάδας».

Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί πλήρως, «η δημόσια κατανάλωση και οι δημόσιες επενδύσεις θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη, ενώ η ανάπτυξη των ιδιωτικών επενδύσεων θα παραμείνει υποτονική». Ωστόσο, «η αναμενόμενη αύξηση στην ιδιωτική κατανάλωση και το σύνολο των επενδύσεων αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση εισαγωγών, και επομένως να μειωθεί η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη». 

Η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας συνεχίστηκε το 2018, αναφέρει η Κομισιόν, ωστόσο «αναμένεται κάποια επιβράδυνση, λόγω της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού». Ωστόσο, «η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5% το 2019 και 1,3% το 2020, μειώνοντας το ποσοστό ανεργίας στο 16,8% το 2020». 

Διαβάστε ακόμα:

- Π. Μοσκοβισί: Δεν πρέπει να παγιωθεί η τακτική των υπερπλεονασμάτων