Βρυξέλλες σε Ιταλία: «Κόκκινο» στον προϋπολογισμό, «πράσινο» στις κυρώσεις

Βρυξέλλες σε Ιταλία: «Κόκκινο» στον προϋπολογισμό, «πράσινο» στις κυρώσεις

Συνεχίζεται το ιταλικό σίριαλ, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού που είχε υποβάλει τις περασμένες ημέρες η ιταλική κυβέρνηση, ανοίγοντας το δρόμο για την εκκίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, η οποία μπορεί να καταλήξει μακροπρόθεσμα στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ιταλίας.

Σε μια κίνηση που αποτυπώνει τη ρήξη Ιταλίας-Κομισιόν, η Επιτροπή σημειώνει πως «η σημερινή μας ανάλυση καταδεικνύει πως το κριτήριο του χρέους πρέπει να ληφθεί υπόψη». Και τονίζει ότι «συμπεραίνουμε πως η εκκίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος που βασίζεται στο χρέος είναι πλέον δικαιολογημένη».

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, η Ιταλία δεν πληροί το κριτήριο συμμόρφωσης για το χρέος και άρα δικαιολογείται η εκκίνηση της διαδικασίας.

Μάλιστα ο αξιωματούχος της Κομισιόν σημείωσε πως «οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους» και πως ήδη από τον Ιούλιο είχε ζητηθεί η συμμόρφωση της Ιταλίας στους ευρωπαϊκούς κανόνες, καθώς το έλλειμμα θα αυξηθεί κατά 1% του ΑΕΠ τον χρόνο.

Τόνισε πως «όλοι στην ίδια ομάδα είμαστε» και πως «οι κανόνες υπάρχουν για να προστατεύουν» την οικονομία, ενώ αναφέρθηκε και στις αρνητικές συνέπειες, αν η Ιταλία σε μια κατάσταση υψηλού χρέους σχεδιάζει περισσότερο δανεισμό αντί για συμμόρφωση» των οικονομικών της μεγεθών.

Τέλος, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις ανέφερε πως η αβεβαιότητα θα αυξηθεί, ενώ επεσήμανε πως «οι τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά με χαμηλά επιτόκια» και πως με αυτόν τον τρόπο «θα αντιστραφεί η πρόοδος της οικονομίας» που είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Σημειώνεται πως η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) προβλέπεται από το άρθρο 126 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενισχύει το διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επιδείξουν ότι έχουν υγιή δημοσιονομικά και ότι πληρούν δύο κριτήρια:

- το δημοσιονομικό τους έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ)?

- το δημόσιο χρέος (δημόσιο χρέος και χρέος δημόσιων υπηρεσιών) δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ.

Τι αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Κομισιόν προχώρησε σε νέα αξιολόγηση της αρχικής έλλειψης συμμόρφωσης όσον αφορά το κριτήριο του ιταλικού χρέους. Με ποσοστό ΑΕΠ στο 131,2% το 2017, που ισοδυναμεί με 37.000 ευρώ ανά κάτοικο, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ που ορίζει η Συνθήκη της ΕΕ.

Αυτή η νέα αξιολόγηση ήταν απαραίτητη επειδή στα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας για το 2019 υπάρχει μια ουσιαστική αλλαγή στους σχετικούς παράγοντες που αναλύθηκαν από την Επιτροπή τον περασμένο Μάιο. Η ανάλυση που παρουσιάζεται στη νέα αυτή έκθεση βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει την αξιολόγηση όλων των σχετικών παραγόντων και συγκεκριμένα:

(i) το γεγονός ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες, παρά τους εντεινόμενους κινδύνους καθοδικής κατεύθυνσης, δεν μπορούν να εξηγήσουν τη μεγάλη απόκλιση της Ιταλίας όσον αφορά τη συμμόρφωση με το δείκτη αναφοράς για τη μείωση του χρέους, δεδομένου ότι ο ρυθμός αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 2%

(ii) το γεγονός ότι τα κυβερνητικά σχέδια υποδηλώνουν μια σημαντική υποβάθμιση ως προς παλαιότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενίσχυσαν την ανάπτυξη, ιδίως των μεταρρυθμίσεων στον τομέα των συντάξεων

(iii) ο προσδιορισμένος κίνδυνος σημαντικής απόκλισης από την προτεινόμενη πορεία προσαρμογής προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο για το 2018 και η πολύ σοβαρή μη συμμόρφωση για το 2019 με τη σύσταση που απηύθυνε στην Ιταλία το Συμβούλιο στις 13 Ιουλίου του 2018, με βάση τόσο τα κυβερνητικά σχέδια όσο και τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής για το 2018. Στο σύνολό της, η ανάλυση καταλήγει στο ότι το κριτήριο του χρέους, όπως ορίζεται στη Συνθήκη και στον Κανονισμό (ΕΚ) με αριθ. 1467/1997, πρέπει να θεωρηθεί ότι δεν τηρήθηκε και ότι, κατά συνέπεια, δικαιολογείται η εκκίνηση διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος λόγω χρέους.