Η Κομισιόν αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις για ανάπτυξη σε ΕΕ και ευρωζώνη

Πέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2019, 13:29
-A +A
Η Κομισιόν αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις για ανάπτυξη σε ΕΕ και ευρωζώνη

Σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεών της για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη τα επόμενα δύο χρόνια προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της επιβράδυνσης στις μεγαλύτερες χώρες του μπλοκ εξαιτίας των παγκόσμιων εντάσεων στο εμπόριο και του αυξανόμενου δημόσιου χρέους.

Η Κομισιόν αναθεώρησε επίσης πτωτικά τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ, που τώρα αναμένεται να είναι χαμηλότερος από την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – περιπλέκοντας ενδεχομένως τα σχέδια της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων φέτος.

Σύμφωνα τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί στο 1,3% φέτος από το 1,9% το 2018 και αναμένεται να ανακάμψει το 2020 στο 1,6%.

Οι νέες εκτιμήσεις είναι λιγότερο αισιόδοξες σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της Κομισιόν, που δημοσιοποιήθηκαν τον Νοέμβριο, όταν οι Βρυξέλλες ανέμεναν η ευρωζώνη να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9% φέτος και 1,7% το 2020.

Η ανάπτυξη στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – χωρίς τη Βρετανία που προγραμματίζει να αποχωρήσει τον Μάρτιο – αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,5% φέτος από το 2,1% το 2018. Την επόμενη χρονιά, η πρόβλεψη είναι για ρυθμό ανάπτυξης 1,8%.

Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συνεχίζουν να αναπτύσσονται, με το μπλοκ να εκτιμάται ότι θα καταγράψει την έβδομη συνεχή χρονιά ανάπτυξης, αλλά στα μεγαλύτερα κράτη-μέλη θα σημειωθεί σημαντική επιβράδυνση.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,1% φέτος από το 1,5% το 2018. Η Κομισιόν προέβλεπε στις προηγούμενες εκτιμήσεις της ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στη Γερμανία θα διαμορφωνόταν στο 1,8% φέτος.

Στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία επίσης προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης, με την Ιταλία να αναμένεται να καταγράψει τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε όλη την ΕΕ, μόλις 0,2% φέτος.

Η Κομισιόν επικαλέστηκε τις παγκόσμιες εντάσεις για το εμπόριο και την επιβράδυνση στην Κίνα ως τα μεγαλύτερα βαρίδια για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο ανέφερε και νέες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα χρέους, κυρίως στην Ιταλία, ως λόγο για την επιβράδυνση.

Η Κομισιόν αναμένει επίσης ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 1,4% φέτος, κάτω από τις προβλέψεις της ΕΚΤ για πληθωρισμό 1,6% και ακόμα μακρύτερα από το στόχο της κεντρικής τράπεζας για επίπεδα κοντά αλλά κάτω του 2,0%.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 22/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα