Η κινεζική Nio αναμένει μείωση της παραγωγής της λόγω έλλειψης μικροτσίπ

Η κινεζική Nio αναμένει μείωση της παραγωγής της λόγω έλλειψης μικροτσίπ

Απώλειες που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις ανακοίνωσε ο κινέζος ανταγωνιστής της Tesla, η Nio, για το τελευταίο τρίμηνο του 2020, προειδοποιώντας παράλληλα για επιβράδυνση του ρυθμού παραγωγής των ηλεκτρικών οχημάτων της το τρέχον τρίμηνο, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης μικροτσίπ.

Ειδικότερα, η Nio δήλωσε ότι αναμένει να παραδώσει 20.000 έως 20.500 οχήματα το πρώτο τρίμηνο του 2021, μια αύξηση ύψους 15% με18% συγκριτικά με εκείνο που είχε προηγηθεί. Ωστόσο, θα είναι μικρότερη κατά 42% σε σχέση με εκείνη μεταξύ του τρίτου και τέταρτου τριμήνου του 2020.

Ειδικότερα, ο κινέζικος ανταγωνιστής της Tesla παρέδωσε 7.225 οχήματα τον Ιανουάριο και 5.578 οχήματα τον Φεβρουάριο, καθώς η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας επεκτάθηκε με το χαμηλότερο ρυθμό της εδώ και εννέα μήνες λόγω της χαμηλής ζήτησης στο εξωτερικό και των αυξανόμενων διαστάσεων της πανδημίας.

Σημειώνεται, ως μέτρο σύγκρισης, ότι η Tesla παρέδωσε 180.570 οχήματα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Επιπλέον, η Νio ανέφερε καθαρές ζημιές 230 εκατ. δολαρίων (1,49 δισ. γιουάν) το τέταρτο τρίμηνο, έναντι της μέσης εκτίμησης των αναλυτών για ζημιές 757 εκατ. γιουάν, σύμφωνα με τα έρευνα της Refinitiv.

«Για το πρώτο εξάμηνο του έτους, θα θέλαμε να είμαστε πιο συντηρητικοί», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nio, Γουίλιαμ Λι, επικαλούμενος τους περιορισμούς των προμηθευτών μπαταριών και την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών που επηρεάζει τις περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες.

«Για το δεύτερο εξάμηνο, είμαστε αρκετά σίγουροι για τη ζήτηση, αλλά δεν έχουμε ακόμη την πλήρη εικόνα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε λάβει χρηματοδότηση από την κινέζικη κυβέρνηση ύψους 1. δισ. δολαρίων τον περασμένο Απρίλιο.