Η Κίνα ανακοίνωσε νέους δασμούς 25% σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 16 δισ.

Η Κίνα ανακοίνωσε νέους δασμούς 25% σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 16 δισ.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να επιβάλει επιπλέον δασμούς 25% σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα της 23ης Αυγούστου, ταυτόχρονα δηλαδή με την επιβολή αντίστοιχων δασμών από τις ΗΠΑ.

Την ανακοίνωση έκανε μέσω της ιστοσελίδας του το κινεζικό υπουργείο Οικονομίας, επιβεβαιώνοντας την προειδοποίηση που είχαν απευθύνει αξιωματούχοι περί άμεσης απάντησης στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το CNBC, η λίστα αμερικανικών αγαθών περιλαμβάνει τον άνθρακα, το πετρέλαιο, τα αυτοκίνητα, χημικές ουσίες και κάποια ιατρικά προϊόντα.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 25 τοις εκατό σε 34 δισεκατομμύρια δολάρια σε κινεζικά προϊόντα στις 6 Ιουλίου, προκαλώντας άμεση ανταπόδοση από το Πεκίνο.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ εξετάζει την επιβολή νέων δασμών σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά τις 6 Σεπτεμβρίου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Κίνα έχει απειλήσει με δασμούς 25% σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ενώ οι εμπορικές εντάσεις αναταράσσονται, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας έναντι των ΗΠΑ ανήλθε στα 28,1 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, λίγο χαμηλότερα από το ρεκόρ που σημειώθηκε τον Ιούνιο.

Άμεση απάντηση στην κυβέρνηση Τραμπ

Η κινεζικά αντίδραση ήλθε μόλις μια ημέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλει από τις 23 Αυγούστου τελωνειακούς δασμούς 25% σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα συνολικής αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, απόφαση που αποτελεί «αντίποινα στις δόλιες εμπορικές πρακτικές της Κίνας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR).

Η Ουάσινγκτον επιβάλλει ήδη, από την 6η Ιουλίου, πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 25% σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 34 δισεκ. δολαρίων. Στο στόχαστρο των ΗΠΑ θα μπουν συνολικά 279 προϊόντα που παράγονται στην Κίνα, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του USTR.

Στην ανακοίνωση, ως «δόλιες» κινεζικές εμπορικές πρακτικές περιγράφονται «οι εξαναγκαστικές μεταφορές τεχνολογιών και πνευματικής ιδιοκτησίας» από τις ΗΠΑ στην Κίνα.