Η Κάθυ Γουντ δεν τρομάζει και ετοιμάζει το επόμενο μεγάλο...σορτάρισμα

Η Κάθυ Γουντ δεν τρομάζει και ετοιμάζει το επόμενο μεγάλο...σορτάρισμα

Η Ark Invest της Κάθυ Γουντ τάραξε τα νερά της βιομηχανίας επένδυσης κεφαλαίων και βρίσκεται μονίμως στην επικαιρότητα. Η τολμηρή διαχειρίστρια δεν επαναπαύεται στις δάφνες της και προετοιμάζει το επόμενο μεγάλο βήμα της. Όχι μόνο θα επενδύει φανατικά στις αγαπημένες της πρωτοπόρες επιχειρήσεις, αλλά θα ποντάρει εναντίον αυτών που κρίνει πως θα μείνουν πίσω στα επόμενα χρόνια. Μία πολύ ριψοκίνδυνη κίνηση, στα πλαίσια του δόγματος «όλα ή τίποτα».

Η Κάθυ Γουντ ίδρυσε την Ark Investment Management το 2014 και κατάφερε μέσα σε επτά χρόνια να δημιουργήσει μία νέα κατηγορία στη βιομηχανία διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων. Η ιδέα της ήταν να δημιουργήσει διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) που δεν θα επενδύουν παθητικά ακολουθώντας τη σύνθεση διαφόρων χρηματιστηριακών δεικτών αλλά ενεργητικά με βάση την επενδυτική φιλοσοφία του διαχειριστή τους. Από το μέχρι τώρα αποτέλεσμα φαίνεται πως η έμπνευσή της ήταν πολύ καλή.

Η επενδυτική της φιλοσοφία βασίζεται στην αναζήτηση των επιχειρήσεων που πρόκειται να αλλάξουν τον τρόπο ζωής μας και να κυριαρχήσουν στο μέλλον. Οι εταιρείες στις οποίες επενδύουν η Γουντ και η Ark Invest είναι όλες στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων, είτε αυτές αφορούν την ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων, τα αυτόνομα οχήματα, τη ρομποτική, τα διαστημικά ταξίδια, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τη βιοτεχνολογία και τη γενετική, τα κρυπτονομίσματα και το blockchain.

Το 2020 ήταν η χρονιά της Ark και της ίδιας της Γουντ, αφού τα διάφορα προϊόντα της και κυρίως το βασικό της διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο, το ARK Innovation (ARKK NYSE) πέτυχε τεράστιες αποδόσεις, σημειώνοντας άνοδο 149% μέσα στη χρονιά, ενώ και τα άλλα της ETF είχαν και αυτά ανάλογη πορεία. Η εξαιρετική πορεία των περισσότερων εταιρειών νέας τεχνολογίας όπως της Tesla (TSLA NASDAQ) και άλλων, βοήθησε πολύ την Ark Invest την προηγούμενη χρονιά και το υπό διαχείριση ενεργητικό της εταιρείας ανέβηκε κατά πολύ. Η φετινή χρονιά δεν έχει πάει τόσο καλά, αφού το ARKK σημειώνει πτώση κατά 15% περίπου από τον Ιανουάριο, σε αντίθεση με τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες που ανεβαίνουν κατά τουλάχιστον 20%. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε το γιατί.

Μπορεί η μετοχή της Tesla, που είναι η μεγαλύτερη επενδυτική θέση της εταιρείας, να πηγαίνει από το ένα ρεκόρ στο άλλο, αλλά πολλές άλλες όπως π.χ. η Roku (ROKU NASDAQ) και η Zoom Video Communications (ZM NASDAQ) έχουν σημειώσει σημαντική πτώση αφού το 2020 είχαν πολλαπλασιάσει την αξία τους. Οι φετινές κακές επιδόσεις των ETF της Ark έχουν κάνει την εταιρεία και τη Γουντ εύκολους στόχους για κριτική. Πολλοί επενδυτές πιστεύουν πως η καλή πορεία της Ark ήταν σε μεγάλο βαθμό θέμα συγκυριών και δεν θα μπορέσει να επαναληφθεί στο μέλλον. Κάποιοι μάλιστα δημιούργησαν και ένα ETF, το Tuttle Capital Short Innovation (SARK), το οποίο έχει σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο που να κερδίζει όταν πέφτει η τιμή του ARKK, του βασικού επενδυτικού προϊόντος της εταιρείας της Γουντ.

Η Κάθυ Γουντ όμως δεν πτοείται καθόλου. Όχι μόνο δεν πτοείται, αλλά, όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα σε μία συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ετοιμάζει κάτι καινούριο, πολύ πιο τολμηρό. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της, αυτές τις μέρες έχουν αρχίσει οι εσωτερικές δοκιμές για τη δημιουργία ενός επενδυτικού προϊόντος το οποίο όχι μόνο θα αγοράζει τις μετοχές των εταιρειών που συνήθως περιλαμβάνονται στα χαρτοφυλάκια των ETF της Ark αλλά θα μπορεί να στοιχηματίσει εναντίον των εταιρειών που τώρα είναι ισχυρές αλλά στο μέλλον θα φύγουν από το προσκήνιο εξαιτίας των αλλαγών που φέρνουν οι τεχνολογικοί πρωτοπόροι.

Δηλαδή, αν το προϊόν αυτό όντως προχωρήσει πέρα από το στάδιο των δοκιμών και κυκλοφορήσει στην αγορά, θα δίνει τη δυνατότητα στους μεριδιούχους του αφενός να είναι «ιδιοκτήτες» των επιχειρήσεων που οδηγούν την κούρσα προς το μέλλον και αφετέρου να έχουν πουλήσει αυτές που, σύμφωνα τουλάχιστον με τους διαχειριστές της Ark Invest, έχουν «χάσει το τραίνο» της τεχνολογικής εξέλιξης. Αν το δούμε μέσα από μία μακροπρόθεσμη επενδυτική σκοπιά, ένα τέτοιο προϊόν θα μπορούσε να προσφέρει τεράστιες αποδόσεις αν η Γουντ και οι συνεργάτες της συνεχίσουν να βρίσκουν τους πρωταγωνιστές του μέλλοντος με την ίδια επιτυχία. Από την άλλη βέβαια, όπως παραδέχεται και η ίδια η Γουντ, το επίπεδο κινδύνου αυξάνει πάρα πολύ, ειδικά για μία εταιρεία διαχείρισης όπως η Ark που δεν είναι καθόλου συντηρητική.

Όπως είπε η ίδια η Γουντ, το νέο προϊόν θα μπορούσε να ονομαστεί «Ark on Steroids», δηλαδή η Ark ντοπαρισμένη για να χρησιμοποιήσουμε μία αθλητική ορολογία. Αν τα πράγματα δεν πάνε κάποια στιγμή καλά, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με τεράστιες ζημιές, όπως συμβαίνει μερικές φορές στα hedge funds που χρησιμοποιούν μία παρόμοια επιθετική στρατηγική. Μεγάλη ζημιά θα μπορούσε να γίνει ακόμα και αν οι μακροπρόθεσμες επενδυτικές επιλογές αποδειχθούν σωστές, γιατί μία μεγάλη βραχυπρόθεσμη αναταραχή στις αγορές μπορεί να κάνει άνω κάτω το χαρτοφυλάκιο.

Μπορεί η ιδέα της Γουντ να μας θυμίζει ένα παλιό τραγούδι που έλεγε «όλα, όλα, όλα ή τίποτα», αλλά βασίζεται πάνω στην επενδυτική της φιλοσοφία και στην εκτίμησή της για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην οικονομία και τις αγορές τα επόμενα χρόνια. Η τολμηρή διαχειρίστρια υποστηρίζει πως είμαστε στα πρόθυρα μίας θεμελιώδους αλλαγής στις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς έχουμε μπει σε μία περίοδο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πλέον καινοτόμος στην ανθρώπινη ιστορία.

Σύμφωνα με τη θεωρία της, αυτή τη στιγμή η αξία των μετοχών των καινοτόμων επιχειρήσεων είναι κάπου ανάμεσα από τα 10 με 15 τρισεκατομμύρια δολάρια, αντιστοιχώντας περίπου στο 10% της συνολικής αξίας των χρηματιστηριακών αγορών. Σε δέκα χρόνια από τώρα η αξία αυτών των επιχειρήσεων θα είναι κοντά στα 200 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα αντιστοιχεί σε πάνω από το 50% της αξίας των αγορών. Η ίδια δεν φοβάται τον πληθωρισμό, καθώς υποστηρίζει πως οι τεχνολογικές καινοτομίες θα συνεχίσουν να αποτελούν ανάχωμα απέναντι σε αυτή την απειλή και έτσι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά, ευνοώντας τη χρηματοδότηση της καινοτομίας.

Προφανώς δεν θα μάθουμε σύντομα αν οι εκτιμήσεις της Γουντ για τα μελλούμενα είναι σωστές. Πρέπει να παραδεχθούμε όμως πως είναι πολύ τολμηρή και δεν διστάζει να ακολουθήσει το «όραμά» της με τα χρήματα και την εργασία της. Αν το «Ark on Steroids» κυκλοφορήσει τελικά στην αγορά, θα αποτελέσει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πειράματα στις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς θα συνδυάζει μία ξεκάθαρη επενδυτική φιλοσοφία με τα χαρακτηριστικά ενός τολμηρού hedge fund. Οι πιθανότητες επιτυχίας του μπορεί να μην φαίνονται μεγάλες λόγω του υψηλού κινδύνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα αποτύχει. Μπορεί οι προβλέψεις της Γουντ να ακούγονται υπεραισιόδοξες αλλά και οι εκτιμήσεις της για την πορεία της Tesla ακούγονταν κάπως έτσι και τώρα είναι πια η πραγματικότητα.