Νέος «στόχος» του QCM η καναδική Aphria

Δευτέρα 03 Δεκεμβρίου 2018, 17:28
-A +A
Νέος «στόχος» του QCM η καναδική Aphria

Το Quintessential Capital Management (QCM), το fund που δρομολόγησε τις εξελίξεις με τη Folli Follie, ενημέρωσε πως άνοιξε θέση short στην καναδική φαρμακευτική εταιρεία Aphria, στην οποία εντόπισε σειρά παρατυπιών και τη χαρακτηρίζει ως «μαύρη τρύπα» για τα λεφτά των μετόχων της.

Στο απόηχο δε των αποκαλύψεων από το QCM για την εταιρεία, η μετοχή της  πραγματοποιεί βουτιά άνω του 27% στη Wall Street.

Ειδικότερα, στην έκθεσή του, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μαύρη Τρύπα», το QCM αναφέρει ότι πίσω από αυτό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται ως μια επιτυχημένη εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης, κρύβεται μια πολύ πιο σκοτεινή πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, μετά από προσεκτική συγκέντρωση και ανάλυση στοιχείων το QCM αναφέρει ότι έχει διαμορφώσει την ισχυρή πεποίθηση πως η Aphria είναι μέρος ενός προγράμματος που έχει ενορχηστρωθεί από στελέχη της με σκοπό την εκτροπή πόρων από τους μετόχους στις τσέπες τους.

Το εν λόγω πρόγραμμα είναι αρκετά απλό εξηγεί το fund. Αρχικά τα στελέχη της Aphria αγοράζουν μετοχές σε εταιρείες χωρίς καμία σχεδόν αξία, με όχημα παράκτιες εταιρείες σε χώρες όπου το όνομα των ιδιοκτητών τους διατηρείται μυστικό. Λίγο αργότερα, οι εμπλεκόμενοι μεσολαβούν για την εξαγορά των εταιρειών αυτών σε τεράστιες και αδικαιολόγητες τιμές, δημιουργώντας έτσι μεγάλα κέρδη για τους εαυτούς τους και ζημιώνοντας τον τελικό αγοραστή, τους μετόχους της Aphria.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επιχειρηματικές οντότητες που εξαγοράζονται από την Aphria παρουσιάζουν ελάχιστη ή καμία δραστηριότητα πωλήσεων, ελάχιστα περιουσιακά στοιχεία και αμφισβητήσιμη εταιρική διακυβέρνηση. Οι "insiders" της Aphria εμφανίζονται να υπερβάλλουν για τη φύση των οντοτήτων αυτών, αναφέροντας για παράδειγμα υπερβολικά διογκωμένους αριθμούς εσόδων ή επιχειρώντας να απεικονίσουν ακριβές δωρεές ως «εντολές αγοράς», όπως πιστεύει το QCM.

Ως ακόμα πιο ανησυχητικό η έκθεση του QCM χαρακτηρίζει το γεγονός ότι εντόπισε «συστηματικές προσπάθειες» απόκρυψης των συναλλαγών αυτών, για παράδειγμα αλλάζοντας τα ονόματα των εικονικών εταιρειών με τρόπο που να δυσχεραίνει τη σύνδεσή τους με τους εσωτερικούς παράγοντες της Aphria.

Καταλήγοντας και εξηγώντας το λόγο για τον οποίο άνοιξε θέση sort, το fund επισημαίνει ότι καθώς η Aphria έχει αρκετά μικρό ποσό πωλήσεων σε σχέση με τα περιθώρια της αγοράς, η αποκάλυψη του καθεστώτος υπό το οποίο λειτουργεί σε συνδυασμό με τη μαζική διαγραφή περιουσιακών στοιχείων της πιθανότατα θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη μετοχής της.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα