Η καλύτερη χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης το 2016: η Σλοβακία

Η καλύτερη χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης το 2016: η Σλοβακία

Το 2016, αν και στην αρχή του, έχει υπάρξει πολύ σκληρό για τους επενδυτές. Εκτός από εκείνους στην Σλοβακία.

Έως και την περασμένη Παρασκευή, ο S&P έχει υποχωρήσει κατά 8% φέτος, οι ευρωπαϊκές μετοχές κατά σχεδόν 11%, ενώ τα ασιατικά χαρτοφυλάκια έχουν καταρρεύσει.

Ωστόσο, ο δείκτης SAX της Σλοβακίας έχει ενισχυθεί κατά 6,4% το 2016, οδηγώντας την άνοδο των τελευταίων 12 μηνών στο 37%.

Εκτός από τη Σλοβακία, στο κλαμπ των χωρών που έχουν σημειώσει κέρδη, εν μέσω αυτής της αναταραχής των αγορών, είναι η Ταϊλάνδη, το Μαρόκο, ο Μαυρίκιος και η Κολομβία.

Επίσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι τρεις μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες της Σλοβακίας είναι δυο τράπεζες η Tatra Banka AS και η Vseobecna Uverova Banka και μια πετρελαϊκή εταιρεία, η Slovnaft AS. Τόσο οι τραπεζικές όσο και οι ενεργειακές μετοχές είναι πρωταγωνίστριες στο παγκόσμιο selloff.

Οι αναλυτές αποδίδουν την δυναμική του δείκτη SAX στη σχετική υπεραπόδοση της οικονομίας και στο γεγονός ότι η αγορά είναι μικρού μεγέθους.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση όλων των μετοχών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Μπρατισλάβα είναι 4,3 δισ. ευρώ στα τέλη του Ιανουαρίου. Ο δείκτης SAX περιλαμβάνει επτά μόνο μετοχές, με συνολική αξία περίπου 2 δισ. ευρώ.

Επίσης, υπάρχει η ισχυρή εγχώρια οικονομία. «Η ανάκαμψη του χρηματιστηρίου της Σλοβακίας ακολουθεί μια σχετικά μακρά περίοδο σταθεροποίησης της χώρας», ανέφερε ο Jaromir Sindel, οικονομολόγος της Citigroup Inc. «Το ΑΕΠ έχει ενισχυθεί σημαντικά από την κρίση του 2009, και αυτό δεν είχε αποτυπωθεί στην αγορά».