Η Ιταλία «δούρειος ίππος» της Κίνας στην Ευρώπη

Η Ιταλία «δούρειος ίππος» της Κίνας στην Ευρώπη

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Με τη… φαρδιά πλατιά υπογραφή του Λουίτζι Ντι Μάιο, την ανοχή του Ματέο Σαλβίνι και την τυπική έγκριση του Τζουζέπε Κόντε, η Ιταλία επικύρωσε μία ιστορική συμφωνία και έγινε η πρώτη χώρα του G7 που εκθέτει την «πραμάτεια» της στο νέο δρόμο του μεταξιού. Ο «αρραβώνας» της Ιταλίας με την Κίνα προκαλεί σεισμικές δονήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς έρχεται σε μία στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα με τον ασιατικό γίγαντα και το Βερολίνο προσπαθεί να σταματήσει την επέλαση των κινεζικών κολοσσών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Όσο και αν ο Κόντε προσπαθεί να πείσει ότι η Ιταλία δεν θα γίνει ο «δούρειος ίππος» της Κίνας στην Ευρώπη, οι συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί δείχνουν ότι η αρχή έγινε. Στη Βίλα Μαντάμα, το ιστορικό κτίριο της αναγέννησης που από ιδιοκτησία των Μεδίκων μεταμορφώθηκε σε φρούριο για να υποδεχθεί τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζιπίνγκ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τους πολιτικούς και εμπορικούς δεσμούς, στο πλαίσιο του νέου «δρόμου του μεταξιού». Με το στρατηγικό αυτό σχέδιο η Κίνα θέλει να γίνει η νέα παγκόσμια αυτοκρατορία απλώνοντας τον εμπορικό της ιστό σε ολόκληρο τον πλανήτη μέσω ενός οργανωμένου πλάνου διακρατικών και επιχειρηματικών deals.

Τις τελευταίες ημέρες, Ιταλία και Κίνα υπέγραψαν 29 συμφωνίες, από τις οποίες οι 19 ήταν διακρατικές και οι 10 επιχειρηματικές, συνολικής δυνητικής αξίας 20 δισ. ευρώ. Από τον κλάδο του εμπορίου και της ενέργειας μέχρι των κατασκευών και των τηλεπικοινωνιών και από τον τουρισμό μέχρι τον πολιτισμό, ο… εναγκαλισμός των δύο χωρών είναι οικονομικός με έντονα πολιτικές προεκτάσεις.

Όπως το έργο του Τζοβάνι ντα Ούντινε, μαθητή και βοηθού του κορυφαίου Ραφαήλ, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Βίλας Μαντάμα και μνημονεύει τον ινδικό ελέφαντα που δώρισε στη Ρώμη ο Πορτογάλος πρέσβης για τη χειροτονία του Πάπα Λέοντος ΄Ι το 1514, τα «δώρα» που έφερε ο Κινέζος πρόεδρος συμβολίζουν την προσέγγιση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Η Ιταλία θα συνεργαστεί με την Κίνα στην ανάπτυξη έργων όπως οδικές αρτηρίες, σιδηρόδρομοι, γέφυρες, λιμάνια κ.ά., ωστόσο αυτό που προβληματίζει είναι η τεχνολογία 5G. Στο μνημόνιο συνεργασίας δεν αναφέρεται ρητά ότι θα υπάρξει συνεργασία στον τομέα του 5G όμως θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνεται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα από τη στιγμή που ο Τραμπ έχει προσπαθήσει να αποκλείσει την Huawei από την ανάπτυξη των νέων δικτύων. Κινεζικές εταιρείες όπως η Huawei και η ZTE θέλουν να πρωταγωνιστήσουν αποκτώντας πρόσβαση σε «ευαίσθητα» δεδομένα.

Βλέπετε, εκτός από τον εμπορικό πόλεμο, ΗΠΑ και Κίνα μάχονται εδώ και καιρό για την τελική επικράτηση στην τεχνολογία 5G και η Ευρώπη βρίσκεται… ακριβώς στη μέση. Το θέμα είναι αν θα υπάρξουν ευρωπαϊκές χώρες που θα επιτρέψουν σε κινεζικούς κολοσσούς να εγκαταστήσουν δίκτυα πέμπτης γενιάς στη Γηραιά Ήπειρο. Είναι η τεχνολογία που κατά πολλούς θα αλλάξει τον κόσμο παρέχοντας σε δισεκατομμύρια ανθρώπους πρόσβαση σε ταχύτατα δίκτυα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Με άλλα λόγια, οι εταιρείες που θα κερδίσουν τον πόλεμο της τεχνολογίας 5G θα έχουν πρόσβαση σε δεδομένα που αφορούν τα πάντα.

Η Ουάσινγκτον, μάλιστα, έχει προειδοποιήσει τη Ρώμη να το σκεφτεί διπλά πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία με «ξένους προμηθευτές» μιας τεχνολογίας που θα διαδραματίσει τόσο σημαντικό ρόλο.

Οι Ευρωπαίοι δεν θα έλεγαν όχι στους Κινέζους από τη στιγμή που η Huawei προτίθεται να εγκαταστήσει δίκτυα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Όμως οι πιέσεις από τον Τραμπ είναι έντονες. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη απαγορεύσει στην Huawei να κάνει δουλειές στις ΗΠΑ και ζητάει από τους Ευρωπαίους ομολόγους του να κάνουν το ίδιο, συμμαχώντας κατά του «κοινού εχθρού». Ο Τραμπ πιστεύει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν πρέπει να βρεθεί στα χέρια των Κινέζων, διότι η κινεζική κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί την προσβασιμότητα σε ευαίσθητες πληροφορίες για να κατασκοπεύει τον κόσμο, απειλώντας την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Βέβαια, η Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι δεν θα αποκλείσει τις κινεζικές εταιρείες από τους σχετικούς διαγωνισμούς παρά τις απειλές του Τραμπ και παρά την ανησυχία της ίδιας για την επέλαση της Κίνας. Και αυτό γιατί οι Κινέζοι είναι άκρως ανταγωνιστικοί.

Εκτιμάται ότι έως το 2024 περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού – που αντιστοιχεί σε σχεδόν 22 δισεκατομμύρια συσκευές, από τηλέφωνα και αυτοκίνητα μέχρι ψυγεία και φωτεινούς σηματοδότες, θα λειτουργούν στα 5G δίκτυα, ενώ πρόκειται για μία τεχνολογία 100 φορές ταχύτερη από την υφιστάμενη 4G. Γίνεται αντιληπτό ότι θα χρησιμοποιείται στα πάντα και ενώ αμερικανικές εταιρείες όπως η Verizon και η AT&T σκοπεύουν να διαθέσουν την εν λόγω τεχνολογία στους πελάτες τους ακόμη και μέσα στο 2019, είναι δύσκολο να ανταγωνιστούν τους Κινέζους.

Φωτογραφία: AP