Η Intel αντικατέστησε τον διευθύνοντα σύμβουλό της - Οι επενδυτές πανηγυρίζουν

Η Intel αντικατέστησε τον διευθύνοντα σύμβουλό της - Οι επενδυτές πανηγυρίζουν

Λίγες μέρες μετά την «απόβαση» του Dan Loeb και του Third Point, του επενδυτικού σχήματος του οποίου ηγείται, το διοικητικό συμβούλιο του αμερικανικού γίγαντα των μικροεπεξεργαστών έκανε την πρώτη του κίνηση. Πριν την έναρξη της σημερινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης ανακοίνωσε την αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου Bob Swan από τον Pat Gelsinger, μέχρι πριν λίγες ώρες διευθύνοντα σύμβουλο της μεγάλης εταιρείας τεχνολογίας VMWare (VMW NYSE).

Λίγες μέρες μετά την «απόβαση» του Dan Loeb και του Third Point, του επενδυτικού σχήματος του οποίου ηγείται, το διοικητικό συμβούλιο του αμερικανικού γίγαντα των μικροεπεξεργαστών έκανε την πρώτη του κίνηση.

Πριν την έναρξη της σημερινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης ανακοίνωσε την αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου Bob Swan από τον Pat Gelsinger, μέχρι πριν λίγες ώρες διευθύνοντα σύμβουλο της μεγάλης εταιρείας τεχνολογίας VMWare (VMW NYSE).

Ο Gelsinger ήταν και παλαιότερα υψηλόβαθμο στέλεχος της Intel, από την οποία έφυγε το 2009 ενώ κατείχε την θέση του τεχνολογικού διευθυντή της. Η χρηματιστηριακή αγορά αντέδρασε άμεσα με ενθουσιασμό και η μετοχή σε κάποια στιγμή πέρασε και τα 60 δολάρια, πολύ πιο πάνω από το χθεσινό κλείσιμο των 53,24 δολαρίων.

Ο ενθουσιασμός δεν είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Ο Gelsinger είναι μηχανικός, σε αντίθεση με τον Swan ο οποίος προερχόταν από την οικονομική διεύθυνση της εταιρείας, και ξέρει πολύ καλά την επιχείρηση. Γνωρίζοντας πως το μεγάλο σημερινό πρόβλημα της Intel (INTC NASDAQ) είναι τεχνολογικό, είναι φανερό πως το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να στείλει στην αγορά και τον Dan Loeb ένα ξεκάθαρο μήνυμα και να τους δείξει με έμφαση πως ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει.

Αυτό είναι απόλυτα σαφές και στην ίδια την ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται πως ο Gelsinger, μαζί με το τεχνολογικό επιτελείο της επιχείρησης, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για την ολοκλήρωση της «μεταμόρφωσης» της Intel, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα καλύψει πλέον όλες τις ανάγκες κάθε βιομηχανικού τομέα για μικροεπεξεργαστές προηγμένης τεχνολογίας.

Μαζί με την ανακοίνωση των διοικητικών αλλαγών, η Intel ενημέρωσε την αγορά πως τα οικονομικά αποτελέσματα (που θα ανακοινωθούν λεπτομερώς την 21 Ιανουαρίου) θα είναι ανώτερα των προηγούμενων εκτιμήσεων. Επίσης, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, δήλωσε πως έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην προετοιμασία για την μετάβαση των εργοστασίων της στην κατασκευή της επόμενη γενιάς μικροεπεξεργαστών (τεχνολογία 7 νανομέτρων).

Οι σημερινές εξελίξεις μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά σημαντικές για την Intel και τους μετόχους της. Αν οι επενδυτές αρχίσουν να εμπιστεύονται περισσότερο την ικανότητα της εταιρείας να παραμείνει στην τεχνολογική πρωτοπορία, η ανάκαμψη της μετοχής της θα έχει πολύ δρόμο ακόμα. Αυτό μένει βέβαια να αποδειχθεί, για άλλη μία φορά όμως φαίνεται πως η παρουσία του Dan Loeb, γνωστού για τον μετοχικό ακτιβισμό του, θα λειτουργήσει καταλυτικά προς όφελος των υπόλοιπων μετόχων.