7ος χρόνος, ημέρα 2151η
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021

Η HSBC ξεπέρασε τις προσδοκίες, διπλασίασε τα κέρδη της το πρώτο εξάμηνο, βλέπει επαναγορά μετοχών

Η HSBC ξεπέρασε τις προσδοκίες, διπλασίασε τα κέρδη της το πρώτο εξάμηνο, βλέπει επαναγορά μετοχών
Shutterstock

Η HSBC Holdings ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών διπλασιάζοντας την κερδοφορία της το πρώτο εξάμηνο, ευνοημένη από την ανάκαμψη των δύο μεγαλύτερων αγορών της, του Χονγκ Κονγκ και της Βρετανίας.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης επαναφέρει τη διανομή μερίσματος μετά από προβλέψεις 7,0 δισ. δολάρια πέρυσι για την κάλυψη επισφαλειών που φοβόταν ότι θα έφερνε η πανδημική κρίση και εξετάζει την επαναγορά ιδίων μετοχών, επιλογή  που είχε αποκλείσει νωρίτερα φέτος.

Η HSBC ανακοίνωσε προ-φόρων κέρδη 10,8 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο, πάνω από τη μέση εκτίμηση αναλυτών που ανέμεναν κέρδη 9,45 δισ. δολάρια και υπερδιπλάσια των περυσινών κερδών 4,32 δισ. δολάρια στο ίδιο διάστημα.

Όπως και οι ανταγωνίστριες τράπεζες, η HSBC ωφελήθηκε από την καλύτερη της αναμενόμενης ανθεκτικότητα που κατάφεραν οι εταιρικοί της πελάτες στην κρίση της πανδημίας COVID-19, ωστόσο η μείωση των εσόδων παραμένει μια μακροπρόθεσμη πρόκληση για τον τραπεζικό όμιλο.

Τα έσοδα μειώθηκαν 4% λόγω του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων, ιδιαίτερα στην Ασία που είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων, και της χαμηλότερης επίδοσης του βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής σε σχέση με το περυσινό πρώτο εξάμηνο.

Η διοίκηση του ομίλου σχεδιάζει να μεταφέρει  προσωπικό επενδυτικής τραπεζικής στην Ασία από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, στοχεύοντας σε περαιτέρω ανάπτυξη.

«Είμαστε ακόμη στην αρχική φάση της ανάκαμψης από την πανδημία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Noel Quinn. «Υπάρχει δρόμος να διανύσουμε και υπάρχει μεγάλη ρευστότητα που ψάχνει για επενδυτικές ευκαιρίες στο Χονγκ Κονγκ και την Ασία».

Σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές ο Quinn ανέφερε οτι η HSBC ψάχνει για εξαγορές στην Ασία για να διευρύνει τις υπηρεσίες διαχείρισης πλούτου και εξετάζει τρεις με τέσσερεις περιπτώσεις την περίοδο αυτή στους χώρους των ασφαλειών και του asset management.

Σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό, η HSBC δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τη φρενίτιδα στις δημόσιες εγγραφές και την άντληση κεφαλαίων από επιχειρήσεις του κλάδου της τεχνολογίας επιλέγοντας να μην κυνηγήσει δουλειές στις χρηματιστηριακές εισαγωγές των λεγόμενων SPAC, οχημάτων ειδικού σκοπού για εξαγορές.

Τα έσοδα από τον βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής του ομίλου υποχώρησαν 23% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι ενώ οι ανταγωνίστριες τράπεζες στη Wall Street και η βρετανική Barclays είχαν δυνατές επιδόσεις στο χώρο.

Στη Γαλλία η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η BNP Paribas, προστέθηκε στη λίστα των τραπεζών που μείωσαν τις προβλέψεις για επισφάλειες δανείων μετά την άνευ προηγουμένου κυβερνητική στήριξη της οικονομίας στην κρίση της πανδημίας.

Παρόλο που ο κορονοϊός συνεχίζει να απειλεί την παγκόσμια οικονομία, τα δισεκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν σε προγράμματα στήριξης στην ΕΕ βοήθησαν τους δανειολήπτες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους και κατά συνέπεια ευνόησαν την κερδοφορία των τραπεζών.

Η BNP Paribas, η μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης, εμφάνισε αύξηση 26,6% της κερδοφορίας στο δεύτερο τρίμηνο. Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας ανήλθαν στα 2,91 δις ευρώ καθώς το κόστος ρίσκου που απεικονίζει τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια μειώθηκε 43,8% στα 813 εκατ. ευρώ και η διοίκηση της σχεδιάζει να διανείμει πρόσθετο μέρισμα 1,55 ευρώ ανά μετοχή φέτος.