Η Γιώτης εξαγόρασε την εταιρεία γαλακτοκομικών Στάμου

Η Γιώτης εξαγόρασε την εταιρεία γαλακτοκομικών Στάμου

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τη γνωστή και με ισχυρή παρουσία στην Αθήνα εταιρεία γαλακτοκομικών Στάμου που εδρεύει στο νομό Αττικής εξαγόρασε η ιστορική βιομηχανία Γιώτης, κάνοντας ένα σημαντικό άνοιγμα στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η βιομηχανία Γιώτης είναι μια από τις ιστορικότερες επιχειρήσεις τροφίμων της χώρας, καθώς ιδρύθηκε πριν από 88 χρόνια, το 1930, απασχολεί πάνω από 350 εργαζόμενους με ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 70 εκατ. ευρώ.

Διατηρεί ηγετική θέση σε κατηγορίες όπως άνθος αραβοσίτου, κρέμα καραμελέ, φρουϊ ζελέ, καθώς και σε προϊόντα μαγειρικής, βρεφικές κρέμες και βρεφικό γάλα.

Η εταιρεία Στάμου δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία γαλακτοκομικών προϊόντων, έχοντας μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και κωδικούς, που εκτείνονται σε όλο το εύρος της κατηγορίας.

Με βάση τα στοιχεία από το τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, τα μεγέθη της Στάμου το 2014 εμφάνισαν τζίρο περί τα 8,3 εκατ. ευρώ και κέρδη 773 χιλ. ευρώ. Πλέον, εκτιμάται ότι ο ετήσιος τζίρος της επιχείρησης ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ και τα κέρδη το 1 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την εξασφάλιση όλων των εργαζομένων της Στάμου, αλλά και της διατήρησης του brand Στάμου ως έχει, καθώς δε θα γίνει απορρόφηση.

Η διοίκηση της Γιώτης πιστεύει ότι μπορεί να «παντρέψει» την τεχνογνωσία των δύο επιχειρήσεων, δημιουργώντας νέα πετυχημένα προϊόντα με έμφαση στα γλυκίσματα όπου ο όμιλος έχει τεράστια εμπειρία.

Ποια είναι η εταιρεία Στάμου

Η εταιρεία Στάμου ιδρύθηκε το 1964 με κυριότερο και πιο γνωστό προϊόν το γνωστό πρόβιο γιαούρτι στο πήλινο δοχείο, ενώ φημισμένη είναι και για τα ριζόγαλα. Στους κωδικούς της εκτός από γάλα και γιαούρτι υπάρχουν παγωτά, τυροκομικά, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, επιδόρπια με γάλα και χωρίς και γλυκά.

Από το 2000 η παραγωγή γίνεται σε νέο ιδιόκτητο χώρο (Λεωφόρος Καραμανλή 206- Αχαρναί), ενώ έχει δικά της βυτία και φορτηγά, παραλαμβάνοντας καθημερινά την πρώτη ύλη.

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια του γάλακτος η εταιρεία παραλαμβάνει με δικά της βυτία από τις συγκεκριμένες κτηνοτροφικές μονάδες στους νομούς Κορινθίας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, καθώς και στις παρυφές του νομού Αττικής, οι οποίες παράγουν το γάλα αποκλειστικά για λογαριασμό της.

Η Στάμου διαθέτει έξι ιδιόκτητα γαλακτοπωλεία στο νομό Αττικής, δύο στο Μενίδι, ένα στους Θρακομακεδόνες, ένα στην Άνοιξη, ένα στο Περιστέρι και ένα στο Χαλάνδρι. Παράλληλα, προϊόντα της υπάρχουν σε πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως My Market, Σκλαβενίτης, Bazaar, Γαλαξίας, Market In και Προμηθευτική.

Η εταιρεία Στάμου έχει αναπτύξει και εφαρμόζει σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ISO 22000 και έχει πιστοποιηθεί από ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης (EQA HELLAS Α.Ε.)

Ποια είναι η Γιώτης

Η εταιρεία Γιώτης όπως προαναφέρθηκε ιδρύθηκε το 1930 από τον Ιωάννη και τη Μαρία Γιώτη και έκτοτε έχει διαρκή αναπτυξιακή πορεία, έχοντας αρκετές πρωτοπορίες, κυρίως στις βρεφικές και παιδικές τροφές, σε χρόνια που η ανάπτυξη τέτοιων προϊόντων ήταν σε πρωτόγονο επίπεδο.

Η εταιρεία, η οποία παραμένει 100% ελληνική, το 2014 προχώρησε σε επένδυση απόκτησης νέας αποθήκης στη Μάνδρα Αττικής, συνολικής έκτασης 9.000τ.μ. και δυναμικότητας 5.500 παλετοθέσεων.

Το 2015, η Γιώτης ολοκλήρωσε την κατασκευή του νέου της εργοστασίου στο Αγρίνιο, συνολικής έκτασης 10.000 τ.μ.

Το 2017 ολοκληρώθηκε η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων της εταιρείας, 1350 τ.μ. όπου στεγάζεται το «Ελληνικό Κέντρο Έρευνας & Καινοτομίας» (HCRI), γεγονός που της παρέχει τη δυνατότητα και τη δυναμική για αύξηση των ελέγχων που πραγματοποιεί για τις Βιομηχανίες Τροφίμων.

Έχει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, δίνοντας τα προϊόντα της και στις πέντε ηπείρους.