Η Γερμανία γλίτωσε την ύφεση στο γ' τρίμηνο

Η Γερμανία γλίτωσε την ύφεση στο γ' τρίμηνο

Η Γερμανία απέφυγε οριακά την ύφεση στο γ' τρίμηνο του έτους καταγράφοντας μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, μετά τη συρρίκνωση κατά 0,2% στο β' τρίμηνο. Όμως οι επενδυτές δεν πανηγυρίζουν αφενός γιατί η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια επικίνδυνης στασιμότητας και αφετέρου διότι το Βερολίνο δεν βλέπει λόγο να προχωρήσει σε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάγιερ δήλωσε ότι η Γερμανία μπορεί να απέφυγε την τεχνική ύφεση όμως η οικονομία παραμένει ευάλωτη. Σε ετήσια βάση το γερμανικό ΑΕΠ ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Τα στοιχεία βέβαια κινδυνεύουν να αναθεωρηθούν προς τα κάτω, όπως συνέβη στο β' τρίμηνο όταν η αρχική μέτρηση έκανε λόγο για συρρίκνωση κατά 0,1% και η αναθεώρηση των στοιχείων έδειξε ύφεση 0,2%. Παράλληλα, αναλυτές τονίζουν ότι η απόσταση μεταξύ του +0,1% και του -0,1% που θα υποδήλωνε ύφεση είναι πάρα πολύ μικρή.

Όπως και να'χει η συζήτηση συνεχίζεται για το ποιες μπορεί να είναι οι πηγές ανάπτυξης της Γερμανίας στο μέλλον σε περιβάλλον προστατευτισμού και ακραίου τεχνολογικού ανταγωνισμού. Σημειώνεται δε ότι το ινστιτούτο Ifo υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2019 σε 0,5% από 0,8% προηγουμένως.