Ανοίγει εκ νέου ο «χορός» των ομολόγων στο Χ.Α.

Ανοίγει εκ νέου ο «χορός» των ομολόγων στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Άμεσα – ίσως και σήμερα - θα δοθεί η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης του μεγάλου ομολόγου της ΓΕΚ Τέρνα, με το οποίο θα ανοίξει ο «χορός» των ομολόγων για το 2018, μετά από μια μακρά περίοδο «ξηρασίας».

Η ΓΕΚ Τέρνα έχει υποβάλει και το τελικό ενημερωτικό στην εποπτική αρχή, οπότε αμέσως μετά την έγκριση θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημόσια προσφορά, με τις πιθανότητες να συγκλίνουν ότι θα γίνει πριν το Πάσχα.

Παράλληλα, αμέσως μετά το Πάσχα θα έχουμε τις εγκρίσεις για τα άλλα δύο ομόλογα που περιμένουν, της Coral A.E., 100% θυγατρικής της Motor Oil και της εταιρείας γυναικείων ενδυμάτων BSB.

Ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα στοχεύει στην έκδοση μεγάλου ομολόγου από 90 έως 120 εκατ. ευρώ, σ' ένα επιτόκιο έως 4 - 4,50%, ενώ με τα κεφάλαια αυτά θα χρηματοδοτήσει το κολοσσιαίο επενδυτικό πρόγραμμα σε υποδομές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχει σε εξέλιξη. Πρόκειται για το ομόλογο που ο όμιλος σχεδίαζε να εκδώσει από το Σεπτέμβριο του 2017, όμως λόγω της αλλαγής του κλίματος τότε στην αγορά, επιλέχθηκε να πάει πιο πίσω η έκδοση.

Όπως σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη τόσο του Χρηματιστηρίου όσο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο Liberal, «ξεμπλοκάρει σιγά σιγά εκ νέου η αγορά των ομολόγων, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα έως τη λήξη του εξαμήνου θα έχουμε μερικές πολύ καλές εκδόσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 να έχουν γίνει 3-4 «δυνατές» εκδόσεις που θα δώσουν εκ νέου νέα δυναμική σ' αυτή την αγορά.

To εκτόπισμα του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα

Ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα συγκαταλέγεται μέσα στους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, με πάνω από 6.000 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνά πλέον το 1 δισ. ευρώ! Είναι από τους κορυφαίους ομίλους στο χώρο των κατασκευών, των υποδομών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχοντας κάνει – μέσα στα χρόνια της κρίσης – επενδύσεις πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

Διαθέτει κατασκευαστικό ανεκτέλεστο περίπου 1,8 δισ. ευρώ, έχοντας ηγετική θέση σε σειρά κρίσιμων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως οι υποδομές, η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων, μεταλλείων αλλά και ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων.

Παράλληλα, έχει ισχυρή συμμετοχή σε μεγάλα projects με αιχμή την ενέργεια, τα απορρίμματα, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ μέσω της Τέρνα Ενεργειακής έχει ηγετική θέση στα αιολικά πάρκα με σημαντική εγκατεστημένη ισχύ.

Τα τελευταία χρόνια έχει φέρει σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα μέσω άμεσων ξένων επενδύσεων όπως η εταιρεία επενδύσεων των ΗΠΑ York Capital Magagement που το 2013 αγόρασε το 10% της εταιρείας. Πλέον, αποτελεί και έναν από τους πλέον εξωστρεφείς ελληνικούς ομίλους, καθώς έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε 16 χώρες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή).

Το πρώτο πράσινο ομόλογο

Θυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2017 η θυγατρική του ομίλου Τέρνα Ενεργειακή είχε προχωρήσει στην έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου στην Ελλάδα, που έφτασε στα 60 εκατ. ευρώ. Η απόδοση εκείνου του ομολόγου είχε διαμορφωθεί στο 3,85%, καθώς η ανταπόκριση της αγοράς ήταν μεγάλη, δεδομένου ότι η Δημόσια Προσφορά καλύφθηκε κατά 2,57 φορές. Μάλιστα, η συνολική ζήτηση ανήλθε σε 154,4 εκατ. ευρώ, υπήρξαν δηλαδή υπερδιπλάσιες προσφορές εξ όσων ζητούσε η εταιρεία.

Αυτό ήταν και το τελευταίο – έως σήμερα – ομόλογο στο Χ.Α. καθώς αυτή η αγορά «πάγωσε» στο 2ο εξάμηνο του 2017, δεδομένου ότι το κλίμα δεν ήταν καθόλου ευνοϊκό, ενώ και οι τράπεζες – που εξ αρχής είδαν δει επιφυλακτικά αυτή τη νέα αγορά – είχαν τα δικά τους θέματα να τακτοποιήσουν.

Μετά το Πάσχα οι εκδόσεις των Coral και BSB

Όπως προαναφέρθηκε, τα άλλα δύο μεγάλα ομόλογα της Coral A.E. και της BSB θα εισαχθούν μετά το Πάσχα. Η Coral A.E. σχεδιάζει μεγάλη έκδοση μεταξύ 80 και 100 εκατ. ευρώ, ενώ η BSB στοχεύει σε ομόλογο έως 30 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία Coral A.E. είναι η πρώην Shell Hellas, εταιρεία που μετονομάστηκε τον Ιούλιο του 2010 μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της από την Motor Oil Hellas. Η εταιρεία διαθέτει περίπου 700 πρατήρια που λειτουργούν σήμερα υπό το σήμα Shell, έχοντας μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 20%, ευρισκόμενη στην πρώτη θέση στην ελληνική αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία λειτουργεί στη χώρα μας από το 1926.

Έτοιμος είναι και ο φάκελος της BSB της εταιρείας της οικογένειας Μπιθαρά. Η εταιρεία BSB προ λίγων ετών είχε αντιμετωπίσει σημαντικά χρηματοοικονομικά προβλήματα, όμως φαίνεται πως τώρα βρίσκεται σε σαφώς καλύτερο momentum. Δραστηριοποιείται στη χώρα μας εδώ και 38 χρόνια, έχοντας ηγετική θέση στο χώρο της γυναικείας ένδυσης.

Διαθέτει δύο brands/αλυσίδες καταστημάτων, BSB και Lynne και αριθμεί στο σύνολο του 142 καταστήματα, εκ των οποίων τα 98 βρίσκονται στην Ελλάδα και 44 στο εξωτερικό. Περίπου τα μισά εξ αυτών είναι εταιρικά και τα υπόλοιπα franchise.

Έχει παρουσία σε 19 χώρες όπως Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Κύπρο, Τουργία, Ισραήλ, Ρωσία, Ιαπωνία κ.α. ενώ έχει παρουσία μέσω χονδρικής σε 600 σημεία πώλησης, σε multi brand καταστήματα και σε μεγάλα εμπορικά κέντρα του εξωτερικού. Επίσης διαθέτει ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις 22.000 τμ. με υπερσύγχρονα γραφεία, αποθήκες και παραγωγή.