Η γαλλική Total αποχωρεί επισήμως από το Ιράν

Η γαλλική Total αποχωρεί επισήμως από το Ιράν

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν δήλωσε σήμερα ότι η γαλλική Total αποχώρησε επισήμως από το Ιράν μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, όπως μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Έχει ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία αντικατάστασης της Total με άλλη εταιρία», δήλωσε ο Μπιτζάν Ζανγκανέχ, προσθέτοντας ότι η Total δεν εργάζεται πλέον για την ανάπτυξη της φάσης 11 του έργου στο κοίτασμα αερίου South Pars.

Η ιστοσελίδα SHANA του υπουργείου Πετρελαίου ανέφερε ότι ο Ζανγκανέχ δήλωσε πως η Total είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της για αποχώρηση πριν από δύο και πλέον μήνες.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου πετρελαίου SHANA αναφέρεται επίσης ότι η Total είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της να αποχωρήσει περισσότερο από δύο μήνες πριν. Οι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει στην κινεζική κρατική CNPC να αναλάβει το μερίδιο της Total στο έργο του South Pars για φυσικό αέριο, αυξάνοντας το ποσοστό του άνω του 80% από 30% που βρίσκεται σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν τις κυρώσεις στο Ιράν μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την πυρηνική συμφωνία του 2015 που είχαν υπογράψει η Τεχεράνη και δυτικές δυνάμεις. Η συμφωνία είχε επιβάλει όρια στις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν ως αντάλλαγμα για την άρση των κυρώσεων.