8ος χρόνος, ημέρα 2392η
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022

Η Ford επενδύει στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Argo AI για την εξέλιξη αυτόνομων οχημάτων

Το ποσό του 1 δισ. δολαρίων θα επενδύσει η Ford Motor Company κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας στην Argo AI, μία εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, για την ανάπτυξη ενός συστήματος “εικονικού οδηγού”, το οποίο προορίζεται για το αυτόνομο όχημα της Ford που θα κυκλοφορήσει το 2021 ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες μέσω αδειοδότησης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Argo AI έχει ιδρυθεί από πρώην ηγετικά στελέχη των Google και Uber και θα συγκροτήσει μία ομάδα με τους πιο έμπειρους ρομποτιστές και προγραμματιστές που εργάζονται πάνω στην αυτόνομη οδήγηση στους κόλπους Ford ή εκτός αυτής. Της ομάδας ρομποτιστών και ειδικών σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης θα ηγηθούν οι ιδρυτές της Argo, AI Bryan Salesky & Peter Rander, αντίστοιχα CEO & COO της εταιρείας. Και οι δύο είναι απόφοιτοι του Carnegie Mellon National Robotics Engineering Center ενώ είχαν διατελέσει επικεφαλής των προγραμμάτων αυτο-οδηγούμενων οχημάτων των Google και Uber, αντίστοιχα.

«Το κύριο χαρακτηριστικό της επόμενης δεκαετίας θα είναι η αυτοματοποίηση του αυτοκινήτου, και προβλέπουμε ότι τα αυτόνομα οχήματα θα έχουν σημαντική επίδραση στην κοινωνία όπως συνέβη με την κινούμενη γραμμή παραγωγής της Ford πριν από 100 χρόνια»», δήλωσε ο Mark Fields, President & CEO της Ford. «Καθώς η Ford εξελίσσεται σε μία εταιρεία αυτοκίνησης και μετακίνησης, πιστεύουμε ότι η επένδυση στην Argo AI θα δημιουργήσει σημαντική αξία για τους μετόχους μας ενισχύοντας την πρωτοκαθεδρία της Ford στο λανσάρισμα αυτόνομων οχημάτων στο άμεσο μέλλον και δημιουργώντας τεχνολογίες που μελλοντικά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τρίτους με αδειοδότηση».

Η τρέχουσα ομάδα που ασχολείται με την ανάπτυξη του συστήματος “εικονικού οδηγού” της Ford – το λογισμικό εκμάθησης της μηχανής που θα λειτουργεί ως εγκέφαλος αυτόνομων οχημάτων – θα συνδυαστεί με το ταλέντο και την τεχνογνωσία της Argo AI στη ρομποτική. Αυτή η πρωτοποριακή συνεργασία στοχεύει στη δημιουργία αυτόνομων οχημάτων Ford προδιαγραφών SAE επιπέδου 4.

Η Ford θα συνεχίσει να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της πλατφόρμας αυτόνομων οχημάτων της καθώς και στην ενσωμάτωση των σχετικών συστημάτων, στην παραγωγή και τη σχεδίαση.

Η Argo AI θα ενώσεις τις δυνάμεις της με την ομάδα ανάπτυξης λογισμικού αυτόνομων οχημάτων της Ford με σκοπό να ενισχύει τις εμπορικές δυνατότητες των αυτοκινήτων αυτών. Η ευελιξία της Argo AI και το μέγεθος της Ford συνδυάζουν άριστα τα οφέλη μιας νεοφυούς εταιρείας τεχνολογίας με την εμπειρία και την εξειδίκευση του κορυφαίου προγράμματος ανάπτυξης αυτόνομων οχημάτων στην αυτοκινητοβιομηχανία.

«Βρισκόμαστε σε μία αποφασιστική καμπή. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχει μεγάλη ποικιλία εφαρμογών, και η επιτυχημένη διάδοση των αυτόνομων οχημάτων θα αλλάξει ριζικά των τρόπο μετακίνησης και διακίνησης αγαθών» δήλωσε ο Salesky. «Μας κινητοποιεί η δέσμευση και το όραμα της Ford για το μέλλον της μετακίνησης και πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία θα επιτρέψει την κυκλοφορία αυτόνομων οχημάτων στην αγορά και την περαιτέρω εξάπλωσή τους πετυχαίνοντας προσιτή μετακίνηση για όλους».

Η συνεργασία αυτή θα βοηθήσει τη Ford να λανσάρει και ένα πλήρως αυτόνομο όχημα προδιαγραφών SAE επιπέδου 4 για επαγγελματική χρήση το 2021.

«Η συνεργασία με τη Argo AI προσφέρει στη Ford ένα ιδιαίτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εκεί όπου διασταυρώνονται η αυτοκινητιστική και η τεχνολογική βιομηχανία» δήλωσε ο Raj Nair, Ford executive vice president, Global Product Development, και chief technical officer. «Αυτή η ανοιχτή συνεργασία είναι πρωτοποριακή – καθώς μας επιτρέπει να επωφεληθούμε από την ταχύτητα μιας νεοφυούς (startup) εταιρείας  και την τεχνογνωσία της Ford στην ευρεία διάθεση εφαρμογών, στην ενσωμάτωση συστημάτων και στην αυτοκινητιστική σχεδίαση».

Στην ολοκλήρωση της συνεργασίας θα συμβάλλει και η θυγατρική Ford Smart Mobility LLC, που θα ηγηθεί της στρατηγικής εμπορευματοποίησης των αυτόνομων οχημάτων Ford, με λύσεις όπως υπηρεσίες μεταφοράς ατόμων και αγαθών με μίσθωση (ride-hailing) ή κοινοχρησία οχήματος (ride-sharing) ή στόλους διανομών.

Η Ford γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχος της Argo AI. Το σημαντικό είναι ότι η λειτουργική δομή της Argo AI προσφέρει τρομερή ανεξαρτησία. Οι εργαζόμενοι της θα έχουν σημαντικά μερίδια μετοχών στην εταιρεία, που θα τους επιτρέπουν να μοιράζονται την επιτυχία της. Το συμβούλιο της Argo AI θα αποτελείται από πέντε μέλη: Nair, John Casesa (Ford group vice president Global Strategy), Salesky, Rander, και έναν ανεξάρτητο διευθυντή.

Η επένδυση ενός εκατομμυρίου δολαρίων στην Argo AI θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και είναι σύμφωνη με το σχέδιο κατανομής κεφαλαίων για αυτόνομα οχήματα που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς, η Argo AI εκτιμά ότι θα έχει πάνω από 200 μέλη στην ομάδα, που θα εδρεύει στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Pittsburgh, στο Southeastern Michigan και στο Bay Area of California.

Αρχικά, στόχος της Argo AI θα είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης και παραγωγής του αυτόνομου οχήματος της Ford. Στο μέλλον, η Argo AI θα μπορεί να εκχωρήσει μέσω αδειοδότησης την τεχνολογίας της σε άλλες εταιρείες και κλάδους που ενδιαφέρονται για τις δυνατότητες της αυτόνομης οδήγησης.