Η Fitch διατηρεί το «Restricted Default» για τις ελληνικές τράπεζες

Η Fitch διατηρεί το «Restricted Default» για τις ελληνικές τράπεζες

Τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση (IDRs) των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών σε «Restricted Default (RD)» επιβεβαίωσε η Fitch, σε έκθεσή της.

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης διατηρεί σε «f» τα «Viability Ratings (VRs)» για την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank.

Υπενθυμίζεται πως η Fitch είχε υποβαθμίσει τα IDRs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε «RD» στις 29 Ιουνίου του 2015, έπειτα από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.

Όπως αναφέρει, η αξιολόγηση «RD» αντανακλά την εκτίμηση ότι οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται σε σημαντικό μέρος των υποχρεώσεών τους, δεδομένου ότι διατηρούνται τα capital controls.

Όσον αφορά το «f» για τους δείκτες βιωσιμότητας (VRs), ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως αντανακλά την άποψη ότι αυτές οι τράπεζες θα χρεοκοπούσαν αν αίρονταν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, καθώς το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα διατηρείται εύθραυστο.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει ανακτήσει ακόμα την εμπιστοσύνη των πελατών και των επενδυτών προκειμένου να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση και η ρευστότητα και τελικά η βιωσιμότητα των επιχειρηματικών μοντέλων των τραπεζών, αναφέρει η Fitch, σημειώνοντας ωστόσο ότι αναγνωρίζει την ύπαρξη προόδου στα πιστωτικά θεμελιώδη από τον Ιούνιο του 2015.

«Οι τέσσερις τράπεζες προχώρησαν σε ανακεφαλαιοποίηση το τέταρτο τρίμηνο του 2015 και αυτό τους επέτρεψε να βελτιώσουν τα προβληματικά αποθεματικά και να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους. Την ίδια στιγμή, οι θέσεις ρευστότητας έχουν βελτιωθεί, λόγω των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, της βελτίωσης της αντίληψης του κινδύνου της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, καθώς και των ρευστών παγίων που έλαβαν από την ανακεφαλαιοποίηση.

Παρ ''όλα αυτά τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών παραμένουν αδύναμα, με μεγάλες ανισορροπίες χρηματοδότησης και βαριά εξάρτηση από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου είναι αδύναμη καθώς οι τράπεζες διαθέτουν σημαντικά αποθέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων».