Η Φινλανδία επενδύει €1 δισ. για να εξασφαλίσει ποσοστό 3,3% στην Nokia

Η Φινλανδία επενδύει €1 δισ. για να εξασφαλίσει ποσοστό 3,3% στην Nokia

Ο επενδυτικός βραχίονας της φινλανδικής κυβέρνησης ξόδεψε περίπου 1 δισ. ευρώ για να αγοράσει ποσοστό 3,3% της Νokia ώστε να ενισχύσει την εθνική επιρροή στην εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Σύμφωνα με το Reuters, η Nokia ήταν κυρίαρχος της αγοράς κινητής τηλεφωνίας πριν από μια δεκαετία και η κατάρρευσή της ήταν βασική αιτία για μια δεκαετία οικονομικής στασιμότητας, από την οποία η Φινλανδία μόλις ανακάμπτει.

Η Nokia, η οποία απασχολεί 6.300 εργαζομένους στη Φινλανδία από τα περίπου 102.800 σε όλο τον κόσμο, επικεντρώνεται τώρα στη βιομηχανία τηλεπικοινωνιακών δικτύων, όπου ανταγωνίζεται τη σουηδική Ericsson και την κινεζική Huawei.

«Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι μια καλή επένδυση. Πρέπει να θυμάται κανείς ότι η Nokia είναι η μεγαλύτερη εταιρεία της Φινλανδίας και η φινλανδική της ιδιοκτησία είναι μέλλον περιορισμένη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Solidium Antti Makinen στο Reuters.

Σημειώνεται ότι η Solidium, ο κρατικός επενδυτικός βραχίονας, "έχτισε" το ποσοστό αγοράζοντας μετοχές στις αρχές του 2018.

Για να χρηματοδοτήσει την επένδυση στη Nokia μείωσε το ποσοστό της στη σουηδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telia, τη χαλυβουργία SSAB και την εταιρεία συμμετοχών Sampo.